Tehnopolis
StoryEditor

Ispušni plinovi dizela uzrokuju rak kod ljudi

13. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Veliko istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da je udisanje dizelskih ispušnih plinova za ljude smrtonosnije od prometnih nesreća.

Nakon toga Svjetska zdravstvena organizacija donijela je odluku o klasificiranju dizela u skupinu kancerogenih supstanci, piše net.hr. Udisanje ispušnih plinova dizelskog goriva posebno je štetno za pluća i mokraćni mjehur. Ispušni plinovi dizelskog goriva uzrokuju rak kod ljudi, zaključili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije. U priopćenju koje će vjerojatno izazvati konsternaciju među proizvođačima automobila, ali i vozačima dizelskih vozila, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) reklasificirala je dizel iz skupine 2A, od vjerojatno kancerogene, u skupinu 1, među supstance koje imaju definitivne poveznice s rakom.

‘Stručna skupina utvrdila je da ispušne pare dizela uzrokuju rak pluća i zabilježila pozitivnu korelaciju s povećanim rizikom od raka mjehura‘, navodi se u priopćenju IARC-a. Odluka je rezultat tjedan dana dugog sastanka nezavisnih stručnjaka koji su ocjenjivali najnovija znanstvena otkrića o kancerogenosti dizelskih i benzinskih ispušnih plinova. Grupa navodi da bi benzinski plinovi trebali biti stavljeni u grupu ‘vjerojatno kancerogenih za čovjeka‘, što je nepromijenjeno u odnosu na prethodnu procjenu iz 1989. godine.

20. travanj 2024 03:55