Tehno
StoryEditor

Istraživanje Deloittea: 39% poduzeća diljem svijeta upotrebljava blockchain

19. Lipanj 2020.
Istraživanje Deloittea pokazuje kako blockchain postaje prioritet sve većem broju poduzeća koja općenito razumiju način njegova funkcioniranja

Piše: FIMA Plus

Najnovije istraživanje revizorskog giganta Deloittea pokazuje da gotovo 40% ispitanika iz vodećih tehnoloških kompanija diljem svijeta trenutno koristi blockchain u proizvodnji - a gotovo 9 od 10 njih misli da će blockchain postati još važniji u naredne tri godine.

Prema rezultatima Deloitteova globalnog istraživanja blockchaina pod nazivom 2020 Global Blockchain Survey koje se provodilo od 6. veljače do 3. ožujka 2020., 39% od 1 488 starijih rukovoditelja u 14 zemalja izjavilo je da je u svojim poduzećima već uključilo blockchain u proizvodnju – što u odnosu na brojke iz prošle godine predstavlja povećanje od 16%. Međutim taj se broj povećava na 41%, uzmemo li u obzir poduzeća s preko 100 milijuna dolara prihoda.

Istraživanje se provodilo u: Brazilu, Kanadi, Kini, Njemačkoj, Hong Kongu, Irskoj, Izraelu, Meksiku, Singapuru, Južnoj Africi, Švicarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, a u istraživanje su bila uključena poduzeća koja imaju „barem opće razumijevanje blockchaina, digitalnih sredstava i distributed ledger tehnologije.“

Blockchain postaje sve veći prioritet

Istraživanje je pokazalo da mnoga poduzeća sve više daju prednost blockchain tehnologiji i potencijalu digitalne imovine u budućnosti.

S jedne strane, "Gotovo 89% ispitanika vjeruje da će digitalna imovina biti na neki način važna za njihove industrije u naredne tri godine", navodi se u istraživanju. S druge strane, "većina ispitanika (53%) navodi da će digitalna imovina biti jako važna."

Iz Deloittea smatraju da su ovi veliki postoci možda povezani s praksama zapošljavanja. Revizorski gigant izvijestio je da je 82% ispitanika izjavilo da će zapošljavati ljude "s iskustvom i znanjem o blockchain tehnologiji" u sljedećih 12 mjeseci. Gotovo isti postotak, 83%, ispitanika reklo je da će izgubiti konkurentsku prednost ne počnu li prihvaćati i u svoje poslovanje uvoditi blockchain tehnologiju.

image
foto Deloitte

Međutim, nisu svi odgovori na blockchain inovaciju bili pozitivni. Istraživanje je pokazalo da 54% ispitanika smatra da se bespotrebno pridaje velika pozornost blockchainu, što je porast u odnosu na 43% ispitanika koji su isto rekli u 2019. i 39% njih u 2018. godini.

Jedna se država posebno ističe

Deloitte je izvijestio da je blockchain tehnologija u određenim zemljama ipak više i bolje prihvaćena. Primjerice, dok je 31% ispitanika u SAD-u reklo da već koriste blockchain u proizvodnji, no to je pitanje potvrdno odgovorilo gotovo dvostruko veći broj ispitanika u Kini (59%).

Digitalna imovina sve je popularnija u Aziji. Naime, 94% ispitanika u Kini reklo je da "mnogo" ili "pomalo" vjeruje da će digitalna imovina služiti kao alternativa ili zamjena fiat novcu u narednih 5-10 godina.

24. travanj 2024 12:54