26. srpanj 2020.

Istraživanje: I financijiski i ekološki - električni automobili su isplativiji

Električni automobil   

Kupnja i uporaba električnog vozila sada je isplativija od nabave novog automobila na benzin ili dizel, pokazuje istraživanje stručnjaka za osiguranje automobila tvrtke Direct Line, koje sugerira da su električni automobili jeftiniji tijekom uporabnog vijeka. Prema tom istraživanju, električni automobili u prosjeku mogu svake godine koštati oko 107 funti manje od benzinskih ili dizelskih automobila.

Prosječni ukupni troškovi kupnje novog električnog auta i njegove vožnje tijekom 14 godina izračunati su u iznosu od 52.133 funte, u usporedbi s 53.625 funti za ekvivalentni model na benzin ili dizel. To znači da bi električni auto koštao vlasnika 3.752 funte godišnje tijekom njegova uporabnog vijeka, dok godišnji ukupni iznos za benzinski automobil iznosi 3.858 funti.

Rezultati analize također ukazuju na to da su godišnji troškovi vožnje za električni auto manji za 21 posto i iznose prosječno 1.752 funti ili 33,50 funti tjedno, u usporedbi s 2.205 funti godišnje i 42,40  funti tjedno za dizelski automobil. Godišnji troškovi poreza i održavanja za električni auto su 49 posto niži nego kod benzinskih modela, dok su troškovi goriva za 58 posto.