Tehnopolis
StoryEditor

Ivan Brezak Brkan: Dolazi nova generacija originalnih domaćih servisa ‘on demand‘

22. Lipanj 2016.

Zagrebački HUB385 nekoć je služio kao tvornica tekstila, a danas kao ponajbolji rasadnik informacijskih tehnologija, inovacija i startupova. U zgradi skrojenoj prema uzoru na raskošne Googleove odaje, čija preinaka zgodno ilustrira kakva nas tranzicija očekuje u sadašnjosti ili skoroj budućnosti, sjedište je portala Netokracija, s čijim smo glavnim urednikom Ivanom Brezakom Brkanom, ujedno i pokretačem konferencija o digitalnoj ekonomiji, trgovini i turizmu OMGCommerce, razgovarali o aktualnim trendovima digitalizacije i informacijske transformacije Hrvatske.

• Kakvi su utisci nakon četvrtog izdanja OMGCommercea?   – Stalno se govori koje korake treba poduzeti svaki biznis s namjerom da posluje online, mi smo u ovom slučaju putem panel-rasprava i predavanja došli do nekih zaključaka na što se treba usredotočiti. Pritom je najvažnije da se sve to temelji na lokalnom i regionalnom znanju. To dakle nisu neki strani primjeri koji zvuče dobro u teoriji, ali onda kad ih idete primijeniti vidite da nemaju vezu sa stvarnošću. Primjerice, imali smo iskustva većih tvrtki, poput Allianza i Zeptera. Zepter je razvio svoj posebni (web) dućan za posrednike, po čemu je poznat, a Allianz je napravio platformu za prodaju osiguranja, što nije baš tipično. Riječ je dakle o lokalnim rješenjima jer njihovi sustavi drugdje funkcioniranju na drugi način. Veseli me što imamo čitavu novu generaciju servisa ‘on demand‘ koji nude usluge koje nisu tradicionalno dostupne putem web-trgovina. Jedan od tih projekata nudit će rezervaciju bova za brodove putem mobilne aplikacije, a drugi naručivanje hrane, ali ne iz restorana, nego od nekog tko, primjerice, kuha kod kuće. To je dakle nova generacije web-prodaje, netipična za regiju. Mislim da je najveći uspjeh što smo uspjeli povezati dio velikih poduzeća i brendova s mlađima koji rade nešto totalno drugačije.

Digitalni alati prodaje tvrtkama donose dobre rezultate ali ih treba redovito testirati

• Među velikim igračima je Agrokor, čija je ponuda namirnica Konzum klikom nedavno upotpunjena web-trgovinom Abrakadabrom. Koliko je uspješna ta tranzicija poslovanja online? – Iako ne znamo točne poslovne podatke, činjenica je da Konzum klik zaista predstavlja najnaprednije rješenje u FCMG industriji u regiji. To je s tehnološke strane dobro odrađeno, vidljivo i povećalo je broj aktivnih korisnika, što je jako važno. Njemu će u budućnosti biti najzahtjevnije širenje na regiju, implementacija u Srbiji ili Sloveniji. S namirnicama je najveći izazov usaditi naviku, bit će zanimljivo promatrati razvoj situacije u usporedbi s klasičnim dućanima. S druge strane, Abrakadabra je ‘pure player‘, to je isključivo web-trgovina za koju je jasno što radi. Najviše me zanima ulazak konkurencije; pri čemu ima mjesta za niše, primjerice ‘bio&bio‘ (web-trgovina za organsku hranu) ili druge specijalizirane branše. Zanima me i što će se dogoditi kad se uključe veliki igrači koji bi mogli ponajprije inovirati u segmentima koji su im bliski, poput drive-ina koji je uveo Konzum. Recimo, točno znam što želim iz Lidla, ali ne želim ući u trgovinu nego naručeno pokupiti u vožnji. Mislim da je taj koncept privlačan jako velikom broju korisnika. Prije ćemo vidjeti neke takve ‘polumodele‘, nego nekog tko će doći i reći, evo imamo isti takav web-shop kakav je Konzum klik.

• Ima li Abrakadabra potencijal postati regionalni Amazon? – Dobro je startala, okupila dobru ekipu, ali najveći će joj izazov biti širenje kruga stručnjaka. Dosta komentara u zajednici, industriji, kaže da nudi nešto osnovno. No tek je krenula i prvo mora posložiti temelje da bi se mogla nadograđivati. Već imate velike i male dućane koji nisu ušli u e-commerce jer im je isplativije raditi putem Abrakadabre. Prednost joj je što ima više poslovnih modela i dobru logistiku. Mislim da ćemo na kraju imati male specijaliste i Abrakadabru i da će ona prije postati regionalni Alibaba nego Amazon. Njoj će u sljedećih godinu-dvije biti izrazito važno osigurati povjerenje u online plaćanje. Kad bi u Hrvatskoj mogla napraviti sustav kartičnog plaćanja kakav imaju Amazon Pay ili Alibaba, da joj vjerujem svojom karticom, to bi bio veliki uspjeh. Mi u ex-Yu regiji premali smo za velike igrače i tu je najveći potencijal Abrakadabre kao platforme.

Cijeli razgovor možete pročitati u tiskanom izdanju Lidera koji je na kioscima.

16. travanj 2024 07:37