Tehnopolis
StoryEditor

Jeftini mobiteli više ugrožavaju Samsung nego Apple

30. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Devedeset posto ljudi u Brazilu ima pametne telefone zasnovane na Androidu, a gotovo nitko iPhone, kažu istraživanja tvrtke Kantar.

Ta nevjerojatna statistika, zajedno sa činjenicom da Android drži 75 posto tržišta smartphonea u Argentini, Brazilu i Meksiku, daje uvid u to s čim će se Appleov iPhone 6, kada izađe u rujnu, suočiti na tom tržištu.

Riječ je o modernim ekonomijama s milijunima mobilnih korisnika, ali i s velikim brojem siromašnih korisnika, gdje rijetki imaju novca za iPhone 6.

Apple će se s novim iPhoneom, koji će koštati vjerojatno 700 dolara, natjecati na tržištu na kojem Android uređaji stoje otprilike 100 do 200 dolara.

Kantarovo istraživanje tvrdi da čak i Microsoftovi mobilni uređaji imaju veći tržišni udio od iPhonea i Latinskoj Americi.

Tvrtka eMarketer, koja se također bavi istraživanjem tržišta, raspolaže malo različitim brojkama, ali je i iz njihovih rezultata jasno da je Apple gubitnik na tržištima zemalja u razvoju. Primjerice, Androidov udio tržišta je u Španjolskoj pao sa 93 na 87 posto, ali ne zbog Applea, već zbog Windows Phonea.

Apple uopće nema tržište u mnogim takvim državama. Tek je prošle godine otvorena prva Appleova trgovina u Brazilu.

Termin ‘siromašni‘ se ovdje koristi relativno, u makroekonomskom smislu, kao kontrast ‘bogatim‘ zemljama Sjeverne Amerike i Zapada. BDP Sjedinjenih Američkih Država godišnje iznosi 47 tisuća dolara, a Indije 3560 dolara, prema izvješću Svjetske Banke. To je bitno jer iPhone u SAD-u košta 700 dolara, a u Brazilu čak 1200 dolara. iPhone uređaju su zapravo svugdje skuplji nego u SAD-u.

Cijene Androidovih uređaja u principu su snizile prosječnu cijenu iPhonea. Prosječna cijena je pala ispod 550 dolara otkad je Apple počeo prodavati iPhone 4 i iPhone 4S po nižim cijenama u državama kao što je Indija.

Čak je i prodaja tog sniženog modela upitna s obzirom na sto dolara koliko će koštati Googleov Android za Indiju.

Osim toga, neke kineske kompanije nude jako jeftine kopije Samsungovih modela s jednakim funkcionalnostima kao kod starijih iPhonea.

No Appleova strategija je ciljana i promišljena a to je da ne uopće razmišlja o najnižem segmentu tržišta, s obzirom da oduvijek pretendira na dominaciju najprofitabilnijim dijelom tržišta. Zasad ta taktika pozicioniranja branda na viši segment odlično funkcionira.

Samsung zapravo ima najveće gubitke u ovoj situaciji – zašto davati novac za Samsungov skupi Android kad je Xiaomi Android jednako dobar, ali puno jeftiniji?

Zbog svih ovih razloga neće biti iznenađenje ako iPhone 5C, trenutačno najjeftiniji Appleov mobitel, jednom kad izađe iPhone 6, postane još jeftiniji. Ipak, najvjerojatnije neće pasti na sto dolara, što je budžetski rang mnogim korisnicima. Bit će zanimljivo gledati kako će Apple reagirati na ovakvu tržišnu situaciju.

04. svibanj 2024 14:26