Tehnopolis
StoryEditor

Još jedan iPad za profesionalce

26. Ožujak 2016.
Piše:
Branimir Kovač

Apple je u ponedjeljak predstavio nekoliko novih proizvoda, a vjerojatno je najzanimljiviji nova inačica iPada sa standardnim ekranom od 9,7 inča. Mnogo je toga novo, a nov je i naziv

Iako dimenzijama identičan prethodnom modelu iPad Air 2, naziv za njegovog nasljednika je iPad Pro, baš kao i za prošle godine predstavljeni veliki model od 12,9 inča. Razloga za to može biti više. Glavni je vjerojatno taj što oba iPad Pro modela nude podjednaku hardversku snagu (pokreće ih moćni procesor A9X), a podržavaju i Appleov Pencil, vjerojatno najkvalitetniju digitalnu olovku dostupnu na tržištu, kao i Smart keyboard tipkovnicu. Drugi razlog svakako može biti marketinški, budući da na taj način Apple očito želi ponovo pokrenuti pomalo zamrlo tržište tableta. Zato i ne čudi da se novi iPad Pro na predstavljanju nastojao prikazati kao idealna ‘zamjena za PC‘ iako većina korisnika ta dva uređaja upotrebljava istovremeno u mirnom suživotu.

Od ostalih novosti spomenimo da je glavna kamera nadograđena na 12, a sekundarna na 5 megapiksela, što omogućuje, među ostalim, snimanje 4K videa. Ekran je 25 posto svjetliji te 40 posto manje reflektivan, a u Appleu tvrde da je riječ o najkvalitetnijem ekranu koji su ikada napravili za svoje tablete. Prema tim, a i nekim drugim karakteristikama 9,7-inčni iPad Pro je tako čak i moćniji od većeg modela. Nude se modeli s 32, 128 i 256 GB prostora za pohranu podataka, a cijene se kreću od 599 dolara za osnovni model na više.

03. svibanj 2024 17:42