Tehnopolis
StoryEditor

Kad je riječ o traženju povišice, šef Microsofta oslanja se na - karmu

10. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Microsoftov CEO Satya Nadella izazvao je kontroverze izjavom da žene ne bi trebale tražiti povišicu, već vjerovati u karmu.

- Nije stvar u traženju povišice, već u povjerenju u sustav koji će vas nagraditi putem. Ne traženje povišice dobra je karma koja će nadređenima pomoći da uvide da ste osoba kojoj se može vjerovati i koja bi trebala imati veću odgovornost – rekao je.

Maria Klawe, koja se nalazi na čelu fakulteta Harvey Mudd te je članica Microsoftovog izvršnog odbora, odgovorila je kako je to jedna od rijetkih stvari u kojima se ne slaže s Nadellom.

Reakcije na izjavu odmah su osvanule na Twitteru. Primjerice, Chuck Granade je tweetao ‘Želim da karma snizi cijenu Xboxa‘.

Nadella je, također preko Twittera, pokušao popraviti nastalu štetu:

- Nisam bio artikuliran kad sam odgovarao na pitanje o tome kako bi zaposlenice trebale pitati za povišice. Naša industrija trebala bi dokinuti jaz u plaćama, tako da povišica ne bude stvar pristranosti.

Osim toga, pogrešku je priznao i u dopisu Microsoftovim zaposlenicima:

- Na pitanje sam odgovorio potpuno krivo. Smatram da bi muškarci i žene trebali biti jednako plaćeni za isti posao. A kad je riječ o savjetima vezanima uz napredovanje u karijeri, mislim da je savjet Marie Klawe bio ispravan. Ako smatrate da zaslužujete povišicu, tražite je.

Prema posljednjim istraživanjima, žene su prošle godine zarađivale 78 posto plaće muškaraca, iako postoje podaci koji sugeriraju da je jaz u plaćama manji u tehnološkom sektoru.

Prema podacima koje je kompanija nedavno objavila, 29 posto od 100 tisuća Microsoftovih zaposlenika čine žene.

19. travanj 2024 00:52