Tehnopolis
StoryEditor

Kako bi besplatna nadogradnja na Windows 10 mogla naštetiti Intelu?

18. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Microsoft će krajem ovog mjeseca korisnicima Windowsa 7 i 8.1 ponuditi besplatnu nadogradnju na Windows 10. Ova dobra vijest za korisnike Windows operativnog sustava je loša vijest za neke od dugogodišnjih Microsoftovih partnera, posebice za Intel.

Razlog je poprilično jednostavan. Svaki put kada Microsoft izbaci novu verziju Windowsa, velik broj korisnika se odluči na kupnju novog PC-a s ugrađenom novom verzijom Windowsa. Međutim, s obzirom da je nadogradnja na Windows 10 besplatna, većina korisnika će jednostavno nadograditi operativni sustav i propustiti kupnju novog PC-a. U konačnici, to znači da će prodaja osobnih računala dodatno oslabiti, a svaka kompanija koja zarađuje od proizvodnje dijelova osobnih računala – među kojima je Intel – će biti na gubitku.

Intelova zarada u drugom kvartalu ove godine, koji je završio 30. lipnja, je 4,6 posto lošija u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Za lošiji rezultat je zaslužan pad prodaje osobnih računala, a ‘krivac‘ je sve veća konkurencija u vidu tableta i pametnih telefona. Analitička tvrtka Gartner predviđa da će prodaja osobnih računala ove godine pasti za 4,5 posto te da se tržište neće oporaviti do 2016. godine. Ipak, unatoč padu, Intelove brojke su nadmašile očekivanja analitičara, zahvaljujući čemu je cijena dionica Intela porasla nakon objave kvartalnih rezultata.

Analitičar Mario Morales ima optimističan pogled na situaciju. On, naime, smatra da će Windows 10 imati pozitivan učinak na prodaju osobnih računala, samo taj učinak neće biti vidljiv odmah. On također predviđa da će u Intelu doći do otpuštanja zaposlenika.

23. travanj 2024 22:18