Tehnopolis
StoryEditor

Kako bi vaš website trebao izgledati?

02. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Porastom upotrebe mobitela i tableta javlja se i potreba za drugačijim dizajnom internetskih stranica koji je prilagođen upravo manjim uređajima s manjim ekranima.

Kako biste išli ukorak s najnovijim trendovima u dizajniranju web-stranica, Forbes donosi nekoliko preporuka.

Kontinuirano ‘skrolanje‘Kontinuirano ‘skrolanje‘ vodi od jedne priče do druge, ili od jednog članka do drugog, automatski i bez klikanja. Ipak, prilikom njegove upotrebe preporučuje se oprez s izbornicima jer se navigacijski izbornik brzo gubi iz vidnog polja. Stoga je poželjno ugraditi ‘floating navigation‘ ili druge korisne elemente.

Veći fontBudući da su ekrani i njihova rezolucija na mobitelima, računalima i televizorima svake godine sve veći, fontovi koji su se prije koristili doimaju se presitnima. Kako veličina ekrana ne bi odudarala od veličine slova potrebno ih je povećati.

Responzivan dizajn Rezultati su pokazali da u trećem tromjesečju ove godine 28% ukupnog mrežnog prometa otpada na mobilne uređaje što je povećanje od 67% u odnosu na prošlu godinu. U prošlosti su se internetske stranice za mobilne uređaje stvarale odvojeno od onih za računala. Sada internetske stranice imaju mogućnost da budu osjetljive i da se prilagode uređaju i njegovom zaslonu. To znači da više nema potrebe istovremeno održavati dvije web-stranice, već je dovoljna jedna.

‘Flat‘ ili ravni dizajnU posljednje vrijeme sve češće se koristi ravni ili flat dizajn. Među prvima su ga počeli koristiti Apple i Windows, a postaje popularan i na društvenim mrežama. Osim što daje novi izgled stranici, također povećava i njezine performanse zbog svoje jednostavnosti.

‘Parallax‘ Osim sve učestalijeg korištenja ‘flat‘ dizajna, raste popularnost i ‘Parallax‘ tehnologije koja prikazuje web-stranicu u više slojeva koji se pomiču neujednačenim brzinama. U kombinaciji s drugim tehnikama, ‘Parallax‘ omogućava stvaranje zanimljivog i jedinstvenog dinamičnog efekta što je i glavni razlog njene popularnosti.

23. travanj 2024 16:39