Tehnopolis
StoryEditor

Kako je Apple prevladao u Kini?

10. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Apple je prošlog mjeseca objavio rekordan profit od 18 milijardi dolara, a kompanija je objasnila kako je za značajan dio profita zaslužna prodaja iPhonea u Kini.

Ovog su tjedna dvije analitičarske tvrtke, Kantar Worldpanel i Canalys, koje prate globalnu prodaju smartphonea, pružile uvid u to kako je Apple postao hit u Kini. Naime, Appleov tržišni udio u Kini rastao je nauštrb Androida.

Chris Jones, Canalysov analitičar, tvrdi kako je u posljednjem kvartalu protekle godine Appleov udio na tržištu smartphonea u Kini iznosio 12,3 posto, što je značajan porast u odnosu na 5 posto iz trećeg kvartala 2014. godine. Android je u četvrtom kvartalu držao 86,3 posto, što je znatno manje od 93,7 posto, koliko je Android imao u trećem kvartalu. Canalys procjenjuje kako je Apple trenutno vodeći po prodaji smartphonea u Kini.

Kantar Worldpanel je došao do malo drugačijih rezultata. Ta se tvrtka fokusirala na takozvanu ‘urbanu Kinu‘ – područje Kine gdje je posjedovanje smartphonea normalna pojava. I ta je tvrtka, kao i prethodna, naglasila kako je Apple zadobio dio tržišta zahvaljujući Androidovom padu. Međutim, Kantar tvrdi kako je Apple druga po redu tvrtka po prodaji smartphonea, odnosno da je Apple, sa svojih 21,5 posto tržišta, iza Xiaomija (koji drži 29,2 posto tržišta), a ispred Huaweija i Samsunga (koji drže otprilike 12 posto tržišta svaki).

Bez obzira na to je li Apple prvi ili drugi po prodaji smartphonea u Kini, rast koji je kompanija zabilježila je nevjerojatan. U listopadu 2014. Apple je bio šesti po redu – ispred Applea su bili Huawei, Lenovo, Samsung, Xiaomi i Yulong – tvrdi Canalys.

Kantar Worldpanel je dodao i kako je četvrtini onih koji su u posljednjem kvartalu kupili iPhone to prvi smartphone u životu.

- Apple ovakav uspjeh može zahvaliti velikom ekranu. – zaključuje Kantarova analitičarka Carolina Milanesi.

Appleov CEO Tim Cook nedavno je izjavio kako je situacija u kojoj Kina predvodi prodaju iPhonea bila pitanje vremena. Apple u naredne dvije godine namjerava otvoriti još 25 trgovina u Kini. Zasad ih je 15.

19. travanj 2024 04:38