Tehno
StoryEditor

Kako kod tehnološkog lidera Joea Baguleyja kotiraju Greyp Bikes Mate Rimca 

02. Listopad 2019.
Joe Baguleyfoto Ratko Mavar
Iako nam se zbog nje mijenja cijeli svijet, budućnost tehnologije gotovo je nemoguće predvidjeti. Čak i Joe Baguley, potpredsjednik i glavni tehnički direktor tvrtke VMware za Europu, Bliski istok i Afriku, koji kreira globalan smjer u kojem će razvoj tehnologije ići siguran je samo u jedno - rast će vrijednost direktne komunikacije i usluga koje pružaju ljudi.

Sveprisutne tehnologije povremeno izazivaju zazir jer prodiru u sve sfere društva, ali, kaže nam Baguley, koji je u utorak prvi put boravio u Zagrebu kao jedan od glavnih predavača na VMware vFORUM konferenciji, tehnologije se ne moramo bojati. 

- Kad se razbolim, želim da mi dijagnozu odredi računalo, ali da me čovjek drži za ruku. Umjetna inteligencija nikada neće zamijeniti čovjeka, ali mu itekako može pomoći. Evo i primjera! Godišnje se objavi 3.000 stručnih radova o karcinomu, vjerujete li vi da onkolozi imaju vremena pročitati sve te stručne članke? Naravno da nemaju, ali računalo ima. Tehnologija je u tom segmentu čudesna, međutim, ne možete AI naučiti da susjeća, da voli, da osjeća - kaže Baguley te ističe da se nakon silnih chatbotova, mailova i online obrazaca poželimo obratiti živoj osobi da nam sve te informacije osobno objasni. On već sada skuplje plaća premiju automobilskog osiguranja jer želi to odraditi osobno, a ne popikati s mišem što treba i računati da je sve riješio. 

Popričali smo s njime i kako pripremiti kompanije na izazove koje donose nove tehnologije, s osobitim naglaskom na to kako se zaštititi s obzirom na to da je jedan od imperativa poslovanje u oblaku što ujedno znači i izloženost napadima zlonamjernog softvera (ransomwarea) koji šifrira korisničke podatke i u zamjenu za njihovo dešifriranje traži uplatu određenih novčanih sredstava. Tvrtke o tim napadima često šute jer ne žele ugroziti svoje poslovanje pričom o tome kako je njihov sustav nezaštićen. To unosi sumnje u glave dioničara, klijenata. I jednostavno nije dobro za biznis. 

- Skeniranje virusa i tradicionalna zaštita od virusa u digitalnom poslovnom okruženju više nije dovoljna. VMware na tom području razvija nove usluge poput AppDefensea koji prati rad svih sustava i čim primijeti da neki parametar imalo odstupa od uobičajenih vrijednosti, on se uključuje pa se sumnjivi procesi mogu zaustaviti, staviti u karantenu i slično - tumači i dodaje da sigurnost nije samo odgovor na napad ili praćenje aktivnosti. Većina još uvijek cybersigurnost poima kao jaje ili dvorac. Jednom kad se uđe kroz ljusku jajeta, otvoren je pristup mekom sadržaju i tu se može činiti sve što vas je volja. Stoga se stvaraju aplikacije koje se ne pouzdaju samo u vatrozide. Već se sigurnosni sustavi segmentiraju tako da svaka pojedina jedinica poslovanja ima svoju zaštitu. Slikovito rečeno, radi se na tome da, kada se probije ljuska, napadač ne može pristupiti svemu, nego naiđe na novu ljusku.

VMware razvija mnogo različitih tehnologija, pa tako stoje i iza HotStuff tehnologije na temelju koje je rađena Facebookova kriptovaluta Libra, no nas zanima u što bi uložio jedan takav poznavatelj svih tehnoloških gibanja.

Saznajemo da je Baguley jedan od članova žirija Global Good nagrade te da su kompanije koje ga osobno najviše zadivljuju one koje grade održiv biznis čineći dobro za okoliš, a usto i zarađuju. Također, uložio bi i u tvrtke koje se bave medicinskim tehnologijama, osobito one na području genetike. 

No, ubrzo otkrivamo i gdje se krije najveća strast simpatičnog Engleza i to pitanjem bi li uložio u Greyp Bikes Mate Rimca. Pasionirani 'mountainbiker' već posjeduje električni bicikl, ali dok još pričamo, već se na internetu interesira o novom modelu, komponentama, kameri.

- Svijet osobnog prijevoza u velikom je zamahu i to je jedno od područja u kojima se odvija novi val revolucije. To je primjer održivog poslovanja usmjerenog na okoliš i svakako se ubraja u nišu globalnog dobra o kojoj sam govorio - zaključuje naš sugovornik koji je na mentalnoj karti ucrtao novo mjesto koje bi pri sljedećem dolasku u Zagreb svakako htio vidjeti - Sveta Nedelja. 

19. travanj 2024 00:20