Tehnopolis
StoryEditor

Kako se Obama zamjerio Europi

18. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Američki predsjednik Barack Obama ovih je dana dao intervju Kari Swisher u kojem je govorio o cyber ratovima, cyber sigurnosti i drugim tehnološkim temama.

Jedan odgovor je izazvao pomutnju i negativne emocije u Europi. Swisher je postavila pitanje o istragama koje Europska unija vodi protiv Googlea i Facebooka, a Obama je u odgovoru optužio Europu za protekcionizam:

- Treba napomenuti da je odgovor Europe u ovom slučaju prije svega vođen komercijalnom idejom. Neke zemlje kao što je Njemačka, koja ima povijesnog iskustva s tajnom policijom (Stasi), su posebno osjetljive na ove teme. Međutim, ponekad njihovi provajderi, koji se jednostavno ne mogu natjecati s našima, jednostavno pokušavaju stvoriti zapreke našim kompanijama, kako ne bi mogle biti učinkovite. (…) Naše kompanije su stvorile Internet, proširile ga i usavršile na način s kojim se Europa ne može natjecati. –

Mnogi u EU nisu zadovoljni s ovom izjavom. Ramon Tremosa, član Europskog parlamenta, izjavio je kako pozicija Europske unije nije bazirana na osobnom interesu:

- Predsjednik Obama zaboravlja ili možda nije svjestan činjenice da se među oštećenim strankama nalaze i kompanije iz SAD-a. Neke od njih, kao što je Yelp, ne skrivaju to od javnosti. Druge ne žele izlaziti u javnost jer se boje osvete.

U proteklih nekoliko godina Europska unija je nekoliko puta ‘napadala‘ Google i druge američke tehnološke divove. Posljednje četiri godine vodi se spor protiv Googlea, u studenom je Europski parlament donio rezoluciju koja sugerira ‘razdvajanje‘ Googlea, a od svibnja prošle godine kompanija na području Europe mora poštovati takozvano ‘pravo na zaborav‘.

18. travanj 2024 21:00