Tehnopolis
StoryEditor

Kina - najveće tržište čistih tehnologija

04. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Treće izdanje izvještaja ‘Čista ekonomija, Živući planet‘ rangira 25 zemalja u 2011. na temelju prodaje čistih tehnologija kao što su solarni paneli i turbine za vjetar.

Utvrđeno je da je Kina u smislu ukupne vrijednosti prodaje čistih tehnologija najveće tržište, a slijede je SAD i Njemačka. U odnosu prodaje čistih tehnologija naspram veličine gospodarstva zemlje, Danska i dalje drži prvo mjesto, za njom su Kina i Njemačka. Za razliku od ukupnog globalnog zbroja prodaje, gdje SAD stoji u prve tri zemlje, ako uzmemo u obzir veličinu gospodarstva, SAD zauzima tek 15. mjesto. Prodaja čistih tehnologija u Aziji i SAD-u i dalje je u porastu, dok u Europi stagnira, ili je čak u opadanju. - Politička volja je ono što dijeli pobjednike od gubitnika u budućnosti prožetoj čistim tehnologijama, i to je ono što ljestvica pokazuje. Njihove vlade uložile su sredstva i sada ostvaruju značajnu prodaju, radna mjesta i tehnološke beneficije - kazala je WWF-ova direktorica za pitanja klimatskih promjena i energetike Samantha Smith.

Prvih pet najbrže rastućih proizvodnih čvorišta u 2010. i u 2011. su Tajvan (36 posto), Kina (29 posto), Indija (19 posto), Južna Koreja (19 posto) i SAD (17 posto). Prema izvještaju, Južna Koreja prepoznala je čistu tehnologiju kao alat za budući rast, što uključuje istraživanje i razvoj te poticanje proizvodnje, kao i ciljeve okrenute prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti.

Izvještaj je utvrdio da je u 2011. globalna prodajna vrijednost sektora čiste tehnologije povećana za 10 posto - na gotovo 200 milijardi eura. No, iako je ta vrijednost u porastu, sve je više nejednako raspoređena po svijetu. Do 2015. godine, očekuje se da će sektor čistih tehnologija na tržištu konkurirati nafti i loživom ulju, te da će njegova prognozirana vrijednost na tržištu biti između 240 i 290 milijardi eura, kako se navodi u izvješću.

19. travanj 2024 20:20