Tehnopolis
StoryEditor

Kina predstavila TEB, golemi ‘autobus‘ koji se kroz promet probija kao podvožnjak

05. Kolovoz 2016.

U Kini je u utorak predstavljen funkcionalni prototip golemog futurističkog ‘‘autobusa‘‘ TEB (Transit Elevated Bus) koji se kroz promet probija služeći drugim vozilima kao podvožnjak. Pokusna vožnja je odrađena u kontroliranim uvjetima na tračnicama u dužini 300 metara u gradu na sjeveroistoku zemlje Qinhuangdau, izvještava kineska agencija Xinhua.

‘Autobus‘ radi na električnu energiju, može prevesti do 300 putnika, dugačak je 21, a širok 7.5 metara s podvozjem na visini od dva metra iznad prometnica, što automobilima omogućuje da nesmetano prolaze kroz njega.

TEB-3_New_China

Inženjeri zaduženi za projekt kažu da jedno vozilo zamjenjuje 40 autobusa i da će moći doseći brzinu do 60 kilometara na sat uz iste pogodnosti koje nudi podzemna željeznica.

TEB koncept je prvi put predstavljen na pekinškom High-Tech Expou 2010., kad je privukao pažnju zaljubljenika u tehnologiju i čisti okoliš, ali ne i investitora. Magazin Time ga je tada nazvao jednim od 50 ponajboljih izuma godine.

- TEB ima iste funkcije kao podzemna željeznica, ali su troškovi konstrukcije manji od jedne petine onih za podzemnu - rekao je inženjer Bai Zhiming za CCTV, dodavši da se do četiri TEB-a mogu spojiti u jedinstvenu kompoziciju.

Projekt je iz šestogodišnjeg moratorija obilježenog kritikom i skepticizmom oko izvedivosti ili održivosti izašao zahvaljujući podršci kineske vlade. Tvrtka TEB Technology Development tvrdi da su dogovoreni pilot projekti za izgradnju stotina kilometara infrastrukture u pet gradova.

TEB-2_New_China

- Ljudi prije nisu razumjeli tehnologiju. Sad, kad vlada podržava inovaciju i poduzetništvo, naši prijašnji kritičari ne govore ništa - rekao je glavni inženjer Song Youzhou za New York Times.

Jedan TEB košta oko 4.5 milijuna dolara, što je prema Youzhou jedna šesnaestina cijene vlaka podzemne željeznice.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=qNrY3gPDEP0[/embed]

18. travanj 2024 21:09