Tehnopolis
StoryEditor

Kina želi vlastiti operativni sustav kako bi konkurirao Windowsima

25. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Kina bi do listopada mogla imati vlastiti, ‘domaći‘, operativni sustav kako bi mogla konkurirati rivalima – Microsoftu, Googleu i Appleu.

Tu je tvrdnju u nedjelju prenijela kineska informativna agencija Xinhua. Računalna tehnologija postala je područje napetosti između SAD-a i Kine nakon brojnih slučajeva ugrožavanja cyber sigurnosti s jedne ili druge strane. Kina sada želi pomoći vlastitoj industriji da bude ukorak s ‘uvoznim‘ operativnim sustavima kao što su Microsoftov Windows i Googleov Android.

Operativni sustav najprije će se pojaviti na računalima, a kasnije će se širiti na smartphone i druge mobilne uređaje, izjavio je Ni Guangnan koji je na čelu projekta.

- Nadamo se da ćemo izbaciti kineski operativni sustav do listopada. Već su postojali pokušaji izrade kineskog operativnog sustava, ali se nisu mogli mjeriti s onima iz razvijenih zemalja. – dodao je te rekao kako se nada da će ‘domaći‘ operativni sustav za računala zamijeniti postojeće kroz tri do pet godina.

Kina je u svibnju zabranila Windows 8 u vladinim uredima. U ožujku je, pak, Kina izjavila kako Google ima preveliku kontrolu nad kineskim tržištem smartphonea te da diskriminira neke domaće proizvođače.

Obostrane optužbe za hakiranja između Kine i SAD-a eskalirale su prošle godine nakon što je Edward Snowden u javnost iznio informaciju da su na svim hardverima proizvedenima u SAD-u ugrađeni tajni alati za nadzor. U međuvremenu je SAD u svibnju optužio pet kineskih vojnih službenika zbog industrijske špijunaže.

Ni je izjavio kako je zabrana Windowsa 8 prilika za Kinu da promovira vlastiti operativni sustav, ali da su potrebne dodatne investicije i razvoj.

- Stvaranje uvjeta koji omogućavaju konkuriranje Googleu, Appleu i Microsoftu je ključno za uspjeh. – zaključio je.

30. travanj 2024 01:43