Tehnopolis
StoryEditor

Kineski proizvođač smartphonea ispričao se zbog neovlaštenog pristupa podacima

12. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Nakon što je je tvrtka koja se bavi sigurnošću računala izjavila da su imali pristup osobnim podacima bez dopuštenja, Xiaomi kaže da su nadogradili operativni sustav na način da korisnici znaju kada određene aplikacije ili usluge traže pristup telefonskom imeniku.

Tvrde da su popravili grešku u svojem sustavu poruka sadržanom u coludu koji je pokrenuo neautoriziran pristup podacima i da je nadograđena verzija operativnog sustava dostupna od nedjelje.

Problem je prošli tjedan iznijela tvrtka F-Secure Oyg. Kao i Appleova usluga iMessage, Xiaomu omogućava svojim korisnicima izbjegavanje SMS-a kroz svoje usluge dopisivanja.

Potpredsjednik tvrtke Hugo Barra se u dugačkom blogu na Google Plusu  ispričao zbog nedopuštenog pristupa podacima i izjavio da tvrtka koristi brojeve iz imenika korisnika samo kako bi utvrdila jesu li korisnici online. Dodao je i kako će odsad tražiti izričito dopuštenje korisnika te da će brojevi koji se šalju na servere te tvrtke biti kodirani i nepohranjeni.

Neki analitičari tvrde da je Xiaomi izazvao Samsung u borbi za najprodavaniji brend pametnih telefona u Kini koja je najveće tržište smartphonea na svijetu.

Iako velik broj smartphone aplikacija koristi privatne podatke kao što su trenutna lokacija, imenik korisnika je iznimno osjetljivo područje.

Prošle je godine američki trgovački sud kaznio društvenu mrežu Path s 800 tisuća dolara nakon što je utvrđeno da su koristili telefonski imenik korisnika bez njihovog znanja i pohranjivali podatke na svojim serverima.

Nakon te kontroverzne situacije, Apple je promijenio operativni sustav tako da proizvođači aplikacija moraju eksplicitno postaviti pitanje prije nego dobiju pristup podacima iz telefonskog imenika.

25. travanj 2024 22:31