Tehnopolis
StoryEditor

Koji su najvrijedniji brandovi na svijetu?

06. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Respektabilno ime proizvođača izuzetno je bitna komponenta u plasiranju određenog proizvoda na tržište. Najveće svjetske tvrtke troše puno resursa i vremena na što bolju promociju svog branda.

- Poznati brand koristan je iz dva razloga; pomaže tvrtki da na proizvod stavi veću cijenu, te da dionice na burzi zadrže željenu vrijednost - tvrdi David Reibstein, profesor marketinga sa University of Pennsylvania komentirajući Forbesovu listu najvrednijih brandova.

Nitko bolje ne prodaje svoj brand od Applea. Postoji mnogo proizvođača čiji su proizvodi jednaki ili bolji, no njihovi prihodi nisu ni približno poularni kao Appleovi. Prošli kvartal prodali su 39.3 milijuna iPhoneova, a u posljednja 3 mjeseca ove godine predviđa se da bi mogli prodati njih čak 60 milijuna. Appleov brand vrijedi 124.4 milijarde američkih dolara, a što je gotovo dvostruko više od sljedećeg pratioca na Forbesovoj ljestvici, Microsofta, a čiji se brand procjenjuje na 63 milijarde dolara.

Nakon tri godine stagnacije, vrijednost Microsofta povećale se ove godine za 11 posto, nakon što je tvrtka krenula sa proizvodnjom tableta i pametnih telefona. Microsoft je potpisao 400 milijuna dolara vrijedan ugovor sa NFL-om, američkom profesionalnom football ligom, no zasada je to sponzorstvo donijelo više koristi konkurentu Appleu. Komentatori, neupoznati s Microsoftovim Surface tabletom, taj su  proizvod nazvali iPadom, a jedan igrač javno je isti tablet nazvao lošom kopijom istog.

Google se nalazi na trećem mjestu najvrijednijih brandova sa 56.6 milijuna dolara i rastom u prošloj godini od 19 posto.

Forbes je listu sastavio uzevši u obzir zaradu u posljednje tri godine prije poreza i kamata, te je procijenio koliki je udio od te zarade temeljen na ulozi koju određeni brand igra u svome sektoru. Od 100 najunosnijih brandova više od pola ih je iz Sjedinjenih Američkih Država, njih pedeset i pet.

05. svibanj 2024 13:20