Tehnopolis
StoryEditor

Korisnici postaju novi poslovni savjetnici menadžmentu

24. Listopad 2013.

Najvažnija tema u današnjoj informatici su podaci i njihov eksplozivan rast. Podaci govore da jedan od trojice poslovnih lidera često donosi odluke na temelju informacija kojima ne vjeruje ili su mu nedostupne, dok jedan od dvojice tvrdi da nema pristup informacijama koje su mu potrebne za posao. Nevjerojatnih 80% svih podataka koji danas postoje nestrukturirani su podaci. Razumjeti ih i steći koristan uvid iz podataka koji nisu strukturirani - najveći je izazov s kojim se danas suočavamo, rekao je Damir Zec, poslovni direktor IBM-a Hrvatska koji je u Poreču otvorio IBM Solution Summit 2013 pod sloganom „Preoblikujmo budućnost zajedno”.

Tehnologija za obradu takvih podataka već postoji i brojne organizacije već su iskoristile nove mogućnosti koje takva tehnologija pruža, rekao je Zec, istaknuvši da pet tehnologija vrši dubok utjecaj na današnji svijet: mobilne tehnologije, računalstvo u oblaku (cloud computing), društvene mreže, instrumenti/senzori i pojava sve veće količine podataka (big data). Te se tehnologije razvijaju „brzinom stroja“ i istodobno međusobno konvergiraju te na taj način duboko utječu na svaku tvrtku, organizaciju i pojedinca.

Predstavljeni su i rezultati IBM-ovog globalnog istraživanja sažeti u studiji pod nazivom „Tvrtka koju pokreće korisnik“ (Customer-activated Enterprise). Istraživanje je temeljeno na razgovorima s više od 4000 izvršnih direktora, direktora marketinga, financija, informatike i ostalih viših menadžera iz 70 zemalja i tvrtki koje posluju u 20 industrija širom svijeta, a proveo ga je IBM-ov Institut za poslovnu vrijednost. Studija otkriva da 60 posto direktora planira izravno komunicirati s korisnicima tvrtke i proaktivno primjenjivati ono što će od njih naučiti u kreiranju poslovnih planova tijekom sljedećih tri do pet godina. To je rast od čak 43 posto u odnosu na broj izvršnih direktora koji već danas uključuju korisnike u razvoj poslovnih strategija.

Korisnici su postali novi poslovni savjetnici menadžmentu, a tijekom sljedećih pet godina 90 posto direktora očekuje još veću suradnju s kupcima i klijentima. Unatoč tomu što ističu da su već sada pod velikim i izravnim utjecajem korisnika, kako u donošenju odluka, tako i u dnevnim poslovnim aktivnostima, jedna trećina izvršnih direktora tvrtki smatra da su ostali članovi njihova menadžmenta izvan pravog dodira s korisnicima, pokazuju rezultati studije.

Prošlogodišnje IBM-ovo istraživanje pokazalo je da će 44 posto izvršnih direktora otvoriti svoje organizacije javnosti i dati više moći pojedincima unutar tvrtki. Ove, 2013. godine, 56 posto ih je izjavilo da će učiniti isto – što je rast od 27 posto u samo godinu dana. Viši menadžment odriče se čvrstog nadzora nad unutrašnjim funkcioniranjem tvrtke i nastoji steći dragocjene uvide iz komunikacije s korisnicima i u tako važnim područjima poslovanja kao što su razvoj buduće strategije, određivanje strukture cijena, društvena odgovornost i politika tvrtke prema okolišu.

Tvrtka koja želi uključiti svoje korisnike u poslovanje mora ih dobro razumjeti i usredotočiti se na njih kao na pojedince, a ne kao na kategoriju ili na segment tržišta. Kao što promjena poslovnog krajolika pokazuje, 54 posto menadžera želi s korisnicima komunicirati kao s pojedincima, i žele to postići tijekom sljedećih tri do pet godina. Mnoge tvrtke u tome posežu za digitalnim tehnologijama putem kojih nastoje korisnike sve više uključivati u poslovanje tvrtke, poticati razgovore jedan-na-jedan itd. IBM-ovo istraživanje je pokazalo da se viši menadžment sve više koristi digitalnim kanalima komunikacije u poticanju interakcije s korisnicima.

Prošle godine je 57 posto izvršnih direktora reklo kako očekuje da će digitalni kanali komunikacije postati jedan od glavnih sredstava interakcije s korisnicima tijekom sljedećih pet godina. U ovogodišnjem istraživanju 52 posto ih je izjavilo da je to već postiglo, što pokazuje da se ta strategija sve brže prihvaća.

Nakon predstavljanja rezultata studije održan je okrugli stol na kojem su Sonja Popović, direktorica SAP-a u Hrvatskoj, Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT, Goran Đoreski, predsjednik Uprave ALTUS IT i Dražen Oreščanin, član Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera – CISEx i predsjednik uprave Poslovne inteligencije iznijeli svoja iskustva. Sudionici okruglog stola kojeg je vodio Dražen Tomić, glavni urednik portala ICT business.info, zaključili su da su korisnici zaista postali novi poslovni savjetnici direktorima na različitim izvršnim funkcijama te da ih vodeći ljudi u organizacijama moraju uključiti kao aktivne sudionike u postavljanju poslovnih prioriteta.

19. svibanj 2024 05:12