19. listopad 2014.

Liječnici utvrdili prvi slučaj ovisnosti o Google Glassu

lider.media
lider.media

Doktori u San Diegu identificirali su prvi slučaj psihološkog poremećaja ovisnosti o internetu, a tiče se Google Glassa, objašnjeno je u novoj studiji.

Tridesetjednogodišnji pacijent prijavio se u U.S. Navy’s Substance Abuse Program zbog alkoholizma, stoji u studiji. Za vrijeme tretmana, liječnici su shvatili da ‘pokazuje problematično ponašanje vezano uz uporabu Google Glassa‘, što se manifestira kao ‘naizgled prisilan pokret desne ruke prema sljepoočnici i tapkanje kažiprstom po tom mjestu‘. Taj se pokret koristi kako bi se aktivirala ta nosiva tehnologija.

Pacijent je izjavio kako je Google Glass uređaj nosio i po 18 sati dnevno te kako se osjeća uznemireno i živčano bez pomoći uređaja. Također je izjavio kako ponekad sanja na način da vidi svijet (doduše, snova) kao da gleda kroz Google Glass.

Stručnjak za ovisnosti i koautor studije, dr. Andrew Doan, za NBC je izjavio kako je pacijent trenutno podvrgnut tretmanu u trajanju od 35 dana te da pokazuje znakove oporavka.

Američka psihijatrijska asocijacija ne klasificira ‘ovisnost o internetu‘ kao mentalni poremećaj. Međutim, mnogi stručnjaci smatraju da taj problem zahtijeva poseban tretman, zbog čega je otvoren i prvi centar za liječenje ovisnosti o internetu u SAD-u.

Navodno je velik broj dramatičnih slučajeva prisutan u Kini.