Tehnopolis
StoryEditor

Lopta pokrenuta mislima dala nadu nepokretnima, ali pokazala fijasko TV prijenosa

13. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Uspjeli smo!!! Odmah nakon početnog udarca na utakmici između Brazila i Hrvatske na otvaranju Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. objavio je na Twitteru dr. Miguel Nicolelis, poznati brazilski i jedan od najvećih svjetskih neuroznanstvenika zadovoljan što je loptu pokrenuo snagom svojih misli njegov ‘pulen‘ 29-godišnji paraplegičar Juliano Pinto.

Trenutak koji je tog voditelja projekta ‘Hodaj ponovno‘, a i svjetsku znanstvenu zajednicu oduševio, uopće nije primijetio gotovo nitko na stadionu u São Paulu, kao ni većina među dvije milijarde ljudi koji su pratili utakmicu unatoč, kako kažu, 32 kamere kojima je snimana utakmica za televizijske programe. A trebao je biti povijesan i simbolično označiti nadu da će mnoge osobe s invaliditetom koje ne mogu hodati ponovno se pokrenuti zahvaljujući stvaranju takozvanog egzokostura. Ono što je trebao biti trijumf robotike i medicine, pretvorio se u fijasko u televizijskom prijenosu.

Da je početni udarac doista izveo nepokretni čovjek svjedoče ipak i snimke Juilana Pinta kojem je oduzet cijeli donji dio tijela i ekipe projekta ‘Hodaj ponovno‘ koja ga je pratila u posebnom vozilu na stadionu, a među prvima jednu je prenio BBC, britanska medijska korporacija.

Pinto je nosio egzokostur odnosno robotsko odijelo koje je stvorila ekipa od 150 znanstvenika iz cijelog svijeta predvođenih dr. Miguelom Nicolelisom. Egzokostur je upotrebio kapu na glavi pacijenta kako bi prikupio signale iz mozga i povezao ga s kompjuterom na leđima tog odijela. Izum se zapravo svodi na ideju da se snimi aktivnost mozga nepokretnog čovjeka, a potom se ti signali prevedu u zapovijedi koji robotu naređuju da se počne kretati.

Ime izvođača početnog udarca odnosno nositelja egzokostura doznalo se tek uoči utakmice. Premda se najavljivalo da će ga nositi tinejdžer, tada se doznalo da je i Nicolelisova ekipa Pinta izabrala između osam kandidata koje su uvježbavali za tu prigodu u dobi od 20 do 35 godina.

Kako je prenio BBC, dr. Nicolelis je na Twitteru cijeli događaj nazvao velikim timskim uspjehom i objavio: ‘Juliano je nosio egzokosutur, ali cijeli je tim izveo početni udarac. Bio je to veliki rezultat za te ljude i našu znanost‘.

Ipak, sve je to, sudeći prema reakcijama tviteraša, rezultiralo i razočaranjem zbog načina prijenosa utakmice brazilskih i hrvatskih nogometnih reprezentacija. ‘Povijesni trenutak‘ možda se doista nije vidio samo zbog opće euforijom na stadionu i po cijelom svijetu. A možda je dojam splasnut zbog teatralnog puštanja golubica netom prije početnog udarca, a poslije i zbog golova i sudačkih odluka.

20. travanj 2024 07:29