Tehnopolis
StoryEditor

Mastercard želi da plaćanja potvrđujemo selfijima

06. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Mastercard testira novu aplikaciju koja koristi prepoznavanje lica za potvrđivanje online kupovine.

Korisnici bi trebali držati mobilne uređaje kao da snimaju selfie kako bi odobrili transakcije.

- Ova opcija bi se mogla svidjeti novim generacijama koje objavljuju selfije. – izjavio je stručnjak za sigurnost u Mastercardu Ajay Bhalla.

Google je već isprobao prepoznavanje lica na Android uređajima, ali kompanija se suočila s brojnim problemima. Korisnici su shvatili kako mogu fotografirati druge osobe i tako otključavati mobitele. Kompanija je potom priznala kako je prepoznavanje lica manje sigurna opcija od učitavanja uzorka, PIN-a ili lozinke.

Mastercardova aplikacija zahtijeva da trepnete kako biste dokazali da niste robot, ali korisnici su još jednom pronašli zaobilazni put – animirali su fotografije crtajući ljudske vjeđe.

Prepoznavanje lica je Mastercardov pokušaj da zamijeni SecureCode, sigurnosni softver koji od online kupaca traži lozinku za potvrdu kupovine. Prema Mastercardovim podacima, ta je tehnologiju prošle godine korištena za tri milijarde transakcija. Kineski div e-trgovine, Alibaba, je u ožujku demonstrirao mogućnosti prepoznavanja lica, ali tehnologija još nije implementirana. Trenutni Mastercardov pokusni period obuhvaća 500 korisnika u SAD-u.

U pokušaju da olakša kupnju svojim korisnicima, kompanija testira i otiske prstiju te prepoznavanje glasa kao mjere sigurnosti.

25. travanj 2024 19:24