Korona i biznis
25. veljača 2016.

Memovi dizajniraju stvarnost

lider.media
lider.media

Kakve milijunske ponude proviruju iz fondova bogatih i moćnih, koji se spoj ne odbija i što bi ti suvremeni fenomeni mogli značiti za vas i vaš biznis otkriva se u novom broju Tehnopolisa, Liderova časopisa o inovacijama, tehnologiji i znanosti koji se burno vraća na tržište.

Prof. dr. sc. Zlatan Car, prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci, objašnjava kako je superračunalo Bura, koje je u funkciji tek mjesec dana i još je u testnoj fazi, već zavrtjelo milijun kuna. Dok se u Rijeci zahuktavaju istraživanja korisna za razvoj gospodarstva, tim zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva vođen docentom dr. sc. Nikolom Miškovićem koordinira projekt CADDY. Za Tehnopolis je objasnio kako bi taj projekt koji Europska unija financira s 3,7 milijuna eura napokon trebao roniocu, uz pomoć robota, omogućiti pristup najdubljim morskim prostranstvima.

Za uzbudljive inovacije zaslužan je ponovno i dr. sc. Marin Soljačić, redoviti profesor na prestižnom institutu Massachusetts institute of technology (MIT), čiji je znanstveni tim s pomoću nanotehnologije uskrsnuo odbačenu klasičnu žarulju sa žarnom niti.

Uzbudljiv je i razvoj li-fija, bežične veze koja je 100 puta brža od wi-fija. Problem je što joj još uvijek smetaju obični zidovi.

Tehnopolis piše i vezi tehnologije i zdravljau i o tome kako je nepravedno zapostavljena biomedicina. Dostignuća triju vrhunskih biomedicinarki dokazuju kako je krajnje vrijeme da i hrvatsko zdravstvo prizna biomedicinu kao jednu od najvažnijih grana.

Najnoviji inovativni zavrtaj spojio je pak dvije drevne strasti – telefoniranje i pušenje. Vaping, odnosno inhaliranje bliskog rođaka električne cigarete, novi je tržišni hit, a predstavljanje mobitela koji se može pušiti neobičan početak inovacija u svijetu električnih cigareta i vaporizera. Tehnopolis se zato raspisao o sljedećoj generaciji poroka.

Održivi razvoj stalno nam je u mislima i djelima. Tom trendu posvećen je poseban dio izdanja o inovacijama, tehnologiji i znanosti – ekstratehnopolis, kroz priče o zelenom financiranju, energiji i gradnji, kružnoj ekonomiji koja je zahvatila i gospodarenje otrpadom, a i tvrtkama koje vrijedi oponašati.

Kad se već bavimo oponašenjem, grijeh bi bilo zaboraviti memetiku, jednu od najintrigantnijih znanstvenih teorija. Tehnopolis takav grijeh ovaj put nije počinio pa raspreda o memovima koji su zacijelo stigli i do vaših osobnih elektronskih sandučića i profila i pokušavaju vas zaraziti smijehom. Baš kao i geni, memovi se prenose, evoluiraju i ponašaju kao živa bića. Oni internetski dizajniraju stvarnost.

Zafrkava li se s tehnologijom Tehnopolisu je otkrio i Ante Cash, pjevač koji je krajem prošle godine izdao zapažen album ‘Zloćko, a ne zločinac‘ obilježen pjesmama ‘Vakula‘, ‘Vatreni zmajevi‘ ili ‘Milena‘. Kako pak ratuju roboti u Siriji i umjetna inteligencija gdje god to možete zamisliti također se piše u novom broju Tehnopolisa koji je na tržištu uz Lider od 26. veljače (25. veljače u Zagrebu).