Tehno
StoryEditor

Michael Saylor osnovao Vijeće za rudarenje bitcoina

26. Svibanj 2021.

Na jučerašnjem panelu konferencije CoinDesk's Consensus, evanđelist bitcoina Michael Saylor branio je novoosnovano Vijeće za rudarenje bitcoina (Bitcoin Mining Council) od kritika da je u suprotnosti s 'decentraliziranim' duhom Bitcoina.

- Vijeće za rudarenje rođeno je iz želje da pomogne oblikovati narativ oko potrošnje energije bitcoina, rekao je izvršni direktor MicroStrategya Michael Saylor.

Saylor je najavio vijeće dva dana prije, nakon što je izvršni direktor Tesle Elon Musk tvitao o sastanku sa 'sjevernoameričkim bitcoin rudarima' o održivosti. Opisao je vijeće kao organizaciju za standardizaciju izvještavanja o energetskoj potrošnji, ostvarivanje ESG ciljeva industrije i edukaciju i rast tržišta.

ESG je strategija ulaganja usredotočena na ekološke, društvene i upravljačke brige, te je skraćenica za održivost u korporativnoj sferi.

Saylor je izjavio da je povezao Muska s osam sjevernoameričkih bitcoin rudara da bi bio domaćin rasprave o potrošnji energije. Osnivači predstavljaju oko 10 posto hashratea, odnosno računalne snage koja osigurava bitcoin mrežu, od koje najveći postotak potječe iz Kine. Od kada je Saylor najavio osnivanje vijeća u ponedjeljak nisu najavljeni dodatni članovi.

Kripto kritičari brzo su naglasili licemjerje pri kojem Saylor i njegovi pristaše vole isticati da je bit bitcoina decentralizacija, tj. da nema stredišnjeg upravljačkog tijela i oligarhijske kontrole nad sustavom. Kako formiranje vijeća, kao organizacije konsolidacije moći, ide u prilog s tom decentraliziranom misijom?

Sam Musk kritizirao je bitcoin zbog prevelike centraliziranosti, navodeći incident u kojem je jedna nesreća u kineskom rudniku ugljena privremeno zaustavila oko 30 posto ukupne računalne snage bitcoinove globalne mreže. Musk je također ovog mjeseca bio djelomično odgovoran za pad cijene bitcoina nakon što je objavio da Tesla više neće prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja zbog energetske zabrinutosti.

Saylor, koji je osobno i preko MicroStartegya uložio stotine milijuna dolara u bitcoin, nije riješio te zabrinutosti osim što je rekao da su svi na tom sastanku, uključujući Muska, strastveni vjernici u decentralizaciju.

Dodao je da se nada da će izuzeti kontrolu nad kritiziranjem bitcoina od 'neupućenih strana' koje se ne slažu nužno s njegovim mišljenjem o bitcoinu i ekološkim problemima.

23. travanj 2024 15:53