Tehnopolis
StoryEditor

Microsoft HoloLens - Stiže vrijeme holograma

31. Siječanj 2015.
Piše:
Branimir Kovač

Microsoft je na prošlotjednom predstavljanju Windowsa 10 prikazao mnogo toga, no ništa nije bilo tako neočekivano kao nove naočale HoloLens, uređaj koji bi iz temelja mogao promijeniti način na koji se koristimo računalima.

Za razliku od već dobro poznatog koncepta virtualne stvarnosti, koji predstavlja izolirani 3D svijet što se konzumira putem naočala poput nadolazećeg Oculus Rifta, HoloLens se ubraja u kategoriju uređaja proširene stvarnosti (Augmented Reality). Ideja je stvarni svijet nadograditi i prožeti elementima iz digitalnog svijeta, pa je tako s pomoću ovih naočala moguće pregledavati 3D modele (holograme) koji su smješteni, primjerice, u vašoj dnevnoj ili radnoj sobi. Ovaj obećavajući koncept zvuči poput SF filma, a već je zastarjelim učinio Google Glass koji nam se još prije samo godinu-dvije činio kao sljedeća velika stvar.

HoloLens je još u fazi prototipa, no zvuči podjednako zanimljivo i za zabavu i za ozbiljnu uporabu, bez obzira na to je li riječ o kreativcima, doktorima, inženjerima ili poslovnjacima koji bi uskoro ekran monitora mogli zamijeniti interaktivnim pregledavanjem modela ili poslovnih grafikona integriranih u stvarni prostor. Mogućnosti su nebrojene, a sada Microsoft treba ispuniti velika očekivanja koja je postavio ovim projektom.

05. svibanj 2024 03:24