24. listopad 2014.

‘Microsoft je jedina kompanija koja bilježi troznamenkasti rast prihoda od clouda‘

Prihodi Microsofta snažno su porasli u trećem tromjesečju, zahvaljujući povećanoj prodaji pametnih telefona, Surface tableta i ‘cloud‘ usluga, no dobit je oštro pala zbog restrukturiranja i otpremnina otpuštenim radnicima.

Prema izvješću tog tehnološkog diva, objavljenom u srijedu, prihodi su u proteklom kvartalu porasli za 25 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 23,2 milijarde dolara, više od očekivanja analitičara.

To se zahvaljuje rastu prodaje Surface tablet kompjutora za čak 127 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 908 milijuna, kao i prodaji 9,3 milijuna Lumia pametnih telefona, za što nema usporedbe s prošlom godinom, jer je Microsoft tek ove godine kupio mobilno poslovanje finske Nokie.

Snažno su, 128 posto, porasli i prihodi Microsofta od prodaje ‘cloud-computing‘ usluga, koje korisnicima omogućuju pristup uslugama preko Interneta i tako im umanjuju troškove održavanja tehnološke infrastrukture, no kompanija nije objavila i nominalne podatke o prihodima.

"Microsoft je jedina kompanija koja bilježi troznamenkasti rast prihoda od ‘clouda‘, istaknuo je Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, u razgovoru s analitičarima.

Unatoč snažnom rastu prihoda, čista dobit Microsofta pala je u proteklom tromjesečju za 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 4,5 milijardi dolara, što je posljedica troška restrukturiranja od oko 1,1 milijardu dolara.

Naime, nakon što je u travnju kupio Nokiu za 7,2 milijarde dolara, kako bi se uključio na brzorastuće tržište pametnih telefona, Microsoft je u srpnju krenuo u najveće restrukturiranje u njegovoj 39-godišnjoj povijesti, najavivši ukidanje 18.000 radnih mjesta od ukupno 127.000. Pritom će oko 12.500 radnih mjesta biti ukinuto u Nokiji.