Tehnopolis
StoryEditor

Microsoft mijenja strategiju zarade od Windowsa

09. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Trenutno za svega 200 dolara možete kupiti Windows 8 laptop, kojeg je proizveo HP pod imenom Stream 11.

Riječ je o malenom, mogli bismo reći ‘plastičnom‘, laptopu koji ima slične specifikacije kao Googleov Chromebook, još jedan od laptopa u nižem cjenovnom rangu.

Za 200 dolara, dakle, dobijete laptop, besplatnu pretplatu na Office 365 te 1 TB online pohrane u trajanju od jedne godine. Stream nije jedini ‘budget-friendly‘ Windows 8 uređaj – jeftini Windows 8 tableti i laptopi Microsoftovih partnera prodaju se po cijeni od 99 dolara. Kao i Stream, većina ima dodatne bonuse kao što je besplatna cloud pohrana i softver.

Jedan od razloga zašto je pala cijena Windows uređaja jest i činjenica da Microsoft želi konkurirati Chromebooku, kojeg koristi sve više onih kojima su pametni telefoni i tableti postali primarni uređaji za korištenje.

Kako će Microsoft, uz takav pad cijena, doći do profita?

Microsoft je Windows pretvorio u posao vrijedan 20 milijardi dolara godišnje tako što je prodavao licence proizvođačima PC-a kao što su Dell, HP, Lenovo, Acer i brojni drugi. Zarada je dolazila i od nadogradnje operativnog sustava. Međutim, u pokušaju da se pojača prodaja PC-a ponudom jeftinijih uređaja, naknade za licence ne mogu biti visoke kao što su bile.

Microsoftov COO Kevin Turner prošlog je tjedna izjavio kako kompanija, sada kada su uređaji sve jeftiniji, pokušava pronaći nove načine zarade od Windowsa.- Moramo pronaći nove puteve do profita. U igri su usluge. Na proljeće i ljeto ćemo najaviti novi poslovni model. –

Izjava ukazuje na to da nadogradnja na Windows 10, novu verzija koja će otkloniti sve postojeće probleme Windowsa 8, vjerojatno neće biti skup pothvat.

John Gruber iz Daring Fireballa tvrdi kako postoji velika šansa da će Microsoft i njegovi partneri u jednom trenutku početi dijeliti hardvere u zamjenu za pretplatu na Office 365 i druge usluge. To bi predstavljalo veliku promjenu u odnosu na dosadašnji poslovni model Microsofta.

‘Stari‘ Microsoft nikada ne bi pristao na takvo što. Međutim, tržište se mijenja, a Microsoft se suočava sa sve više konkurenata. Kompanija je shvatila da su promjene nužne.

20. travanj 2024 04:34