Tehnopolis
StoryEditor

Microsoft predstavio novi Surface tablet koji može zamijeniti i laptope

21. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Surface Pro 3, novi Microsoftov proizvod, kao da vas želi odgovoriti od ideje da kupite Appleov MacBook Air. Riječ je, naime, o tabletu čiji je cilj zamijeniti laptope.

Novi proizvod tanji je, ali ujedno i veći od Microsoftovih dosadašnjih tableta. Ključno je to da je Microsoft odustao od pokušaja konkuriranju iPadu ili Samsung Galaxy Tabu – sa samo dva posto udjela na tržištu tableta, taj je vlak odavno prošao.

Umjesto toga, pokušava se staviti u rang s MacBook Airom ili Samsung ATIV laptopima navodeći da proizvodom Surface Pro 3 želi izbrisati granice između laptopa i tableta.

Tablet sadrži 12-inčni zaslon rezolucije 2160x1440 i Surface Pen digitalni stylus za pisanje i crtanje. Type Cover zaštitna maska s fizičkom tipkovnicom i touchpadom koji je veći za 68 posto u odnosu na prethodni model, kao i stolni stalak Docking Station ipak se moraju kupiti posebno.

- Dame i gospodo, ovo je tablet koji može zamijeniti vaš laptop - rečenica je s kojom je Panos Panay, koji je na čelu Microsoftovog Surface tima, predstavio proizvod. Nakon toga je novi Surface bacio na pod da dokaže koliko je izdržljiv.

Najjeftinija varijanta s 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije i Core i3 procesorom stajat će 799 dolara, a najskuplja inačica s Core i7 čipom, 8 GB RAM-a i 512 GB interne memorije 1949 dolara i u prodaju kreću odmah.

Microsoft se već dugo bori s pozicioniranjem svojih Surface proizvoda na tržištu. Njegov udio na tržištu tableta od dva posto je gotovo zanemariv u odnosu na Appleovih 36 posto ili 62 posto tržišta kojeg drže proizvođači koji koriste Android operativni sustav.

Microsoft pokušava stvari ispraviti orijentiranjem na tržište laptopa kojim dominiraju tvrtke Lenovo, Dell, ili HP.

- Unatoč brojnim pokušajima od strane tih tvrtki, ništa nije oduševilo korisnike pa ljudi traže alternative – izjavio je analitičar Mike Silver, govoreći u prilog novom Surfaceu.

Ipak, smatra on, ukoliko Surface Pro 3 ne prođe na tržištu kao zamjena za laptop, Microsoft će imati problema s prodajom ovog prouzvoda na tržištu tableta.

Video sa mogućnostima novog Surfacea možete pogledati OVDJE

19. travanj 2024 18:15