Tehnopolis
StoryEditor

Microsoft prkosi odluci suda – odbija predati e-mailove američkoj vladi

01. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Unatoč presudi federalnog suda prema kojoj Microsoft američkoj vladi mora predati e-mailove koji nisu fizički pohranjeni u SAD-u, softverski div je u petak izjavio kako neće predati informacije dok je žalba u postupku.

- Microsoft neće predati informacije i žalit će se na ovu odluku. – tvrde iz Microsofta.

Sutkinja Loretta Preska, na čelu okružnog suda na Manhattanu, je 31. srpnja presudila kako Microsoft mora predati e-mailove koji su pohranjeni na serverima u Irskoj, budući da su ti podaci potrebni američkim tužiteljima koji istražuju zločin. Međutim, odgodila je izvršenje presude zbog optužbi međunarodnih kompanija, a i tehnoloških kompanija u SAD-u, da je takav čin ilegalan.

U petak je, međutim, ukinula odgodu sa slučaja nakon što ju je tužiteljstvo uvjerilo kako je na takvu presudu nemoguće uložiti žalbu. Ukidanje odgode pretpostavlja da Microsoft hitno mora predati tražene informacije.

Ovo je prvi put da se neka tehnološka kompanija usprotivila sudskoj odluci takve vrste. Microsoft i mnogi pravni stručnjaci smatraju da federalne vlasti nemaju nadležnost nad podacima koji su pohranjeni izvan matične države te tvrde da ovakva sudska odluka krši irsku suverenost te da tužitelji moraju s Irskom potpisati neku vrstu ugovora kako bi došli u posjed traženih informacija.

Sutkinja Preska, naravno, tvrdi da je fizička lokacija e-mailova nebitna budući da Microsoft kontrolira podatke iz baze koja se nalazi u SAD-u.

Možda je sve skupa igra kojoj je cilj ponovno zadobiti povjerenje Microsoftovih korisnika. Kompanija je već neko vrijeme, otkad ‘gura‘ cloud uslugu, na udaru zbog optužbi da američka vlada može doći u posjed podataka spremljenih na cloudu. Zbog toga kompanija poziva vlade diljem svijeta da odbace ovakve prakse i poštuju privatnost.

26. travanj 2024 19:48