09. srpanj 2015.

Microsoft ukida još 7.800 radnih mjesta, finska vlada zbog toga sazvala sjednicu

Microsoft je objavio kako će ukinuti još 7.800 radnih mjesta, nakon što je u nešto više od godinu dana od kada je preuzeo mobilno poslovanje finske Nokije otpustio oko 18.000 radnika.

Većina radnih mjesta bit će ukinuta u poslovanju mobitelima, pri čemu će u Finskoj bez posla ostati više od 2.000 radnika jer će biti ukinut odjel za razvoj proizvoda.

To je već drugi krug otpuštanja od kada je u veljači prošle godine na čelo tvrtke došao Satya Nadella. U lipnju prošle godine provedeno je dosad najveće restrukturiranje u povijesti tog tehnološkog diva, pri čemu je bez posla ostalo 18.000 ljudi.

Uz to, Microsoft je najavio otpis 7,6 milijardi dolara imovine povezane s Nokijom, čije je poslovanje mobitelima početkom prošle godine kupio za 7,2 milijarde dolara.

Analitičari su očekivali takav potez jer se Microsoft suočio sa slabim poslovanjem Nokije, čiji je udjel na svjetskom tržištu pametnih telefona pao na samo 3 posto. Očekuju i daljnje smanjenje troškova poslovanja idućih godina jer Microsoft, s jedne strane, nastoji povećati konkurentnost na tržištu pametnih telefona, dok se, s druge strane, više usmjerava na razvoj softvera za računala i ‘cloud computing‘.

Microsoft trenutačno zapošljava u svijetu oko 118.000 ljudi, a ukidanje više od 2.000 radnih mjesta u Finskoj izazvalo je reakciju tamošnje vlade.

U priopćenju je finska vlada poručila da je ‘nezadovoljna odlukom Microsofta‘ i najavila posebnu sjednicu na kojoj će se razmatrati kako pomoći ljudima koji su ostali bez posla.

"Gubitak toliko radnih mjesta vrlo je tužan za cijelo društvo i one koji su ostali bez posla", poručila je finska vlada.