Tehnopolis
StoryEditor

Microsoftova nova tehnologija promijenit će način na koji koristimo touchscreen

09. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Hong Tan iz Googleovog istraživačkog tima tvrdi da je način na koji danas koristimo smartphone manjkav.

Ona smatra da se ne bismo ograničavati samo na tapkanje i klizanje po ekranu i radi na tome da se to promijeni.

Microsoft razvija touchscreen tehnologiju za mobilne uređaje koja omogućava osjet. Primjerice, ako pišemo nešto na touchscreen tipkovnici, trebali bismo imati sličan osjećaj kao da pritišćemo tipku na tipkovnici. Također, trebalo bi biti moguće osjećati ‘težinu‘ foldera kojeg premještamo negdje.

Microsoftovi stručnjaci trenutno proučavaju povratne informacije osjeta, što uključuje i hardverski i softverski dio. Kompanija koristi različite metode kako bi postigla željeni efekt. Za osjećaj tipkovnice stavljaju poseban sloj materijala ispod stakla mobilnog uređaja koji savija pod električnim naponom. To omogućava staklu da se u određenoj mjeri savije pod pritiskom svake tipke.

Drugi pristup bazira se na sistemu elektrovibracije, koji mijenja napon primijenjen na površinu i mijenja trenje između prsta i stakla, stvarajući gladak osjećaj.

Microsoft nije jedina tvrtka koja radi na ovoj vrsti tehnologije. Startup Tactus nedavno je najavila masku za iPad koja može proizvesti osjećaj fizičkih tipki, a elektronička tvrtka Fujitsu razvila je osjetljivi touchscreen koji omogućava osjećanje različitih tekstura.

Ovu inovaciju vjerojatno nećemo koristiti u neko skoro vrijeme, ali jasno je da tvrtke ulažu resurse u pretvaranje smartphonea i tableta u prava računala.

20. travanj 2024 03:33