Tehnopolis
StoryEditor

Mijenja tipke po želji

20. Lipanj 2015.
Piše:
Branimir Kovač

Tipkovnica s promjenljivim oznakama na tipkama, koje su zapravo mali ekrani, nije nov koncept. No dosadašnja rješenja bila su iznimno skupa, čak i do 1400 dolara, što je priječilo njihovu veću rasprostranjenost

Nova Sonderova tipkovnica koristi se danas vrlo raširenom tehnologijom elektroničke tinte i koncept promjenljivih tipaka trebala bi ponuditi po znatno nižoj cijeni. Prednost je takvih tipkovnica mogućnost promjene oznaka na tipkama onako jednostavno kao i na virtualnim tipkovnicama koje danas upotrebljavamo na pametnim telefonima ili tabletima. U Hrvatskoj, primjerice, tipkovnice treba lokalizirati i posebno im otisnuti naša slova.

Ovakvom  tipkovnicom sve se rješava softverski i jedan je model prikladan za bilo koje tržište; raspored slova i slovni znakovi mogu se mijenjati prema želji. Štoviše, tipkama je moguće pridijeliti ne samo različite slovne znakove nego i ikone koje simboliziraju prečace u aplikacijama poput Photoshopa ili pak igrama, a koje se dinamički mogu mijenjati pri podizanju određenog softvera. Uvedena e-tintna tehnologija ne podržava boje, no s obzirom na to da troši energiju samo pri izmjeni slike, ne troši gotovo ništa više struje od standardnih tipkovnica. Sonderova tipkovnica imat će 78 programabilnih tipaka. Cijena u prednarudžbi jest 199 dolara, a konačna će biti 299 dolara.

06. svibanj 2024 17:29