Tehnopolis
StoryEditor

Ministarstvo financija dalo je zeleno svjetlo za nezakonite radnje banaka

15. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Udruga Franak reagirala je nakon što je na stranicama Ministarstva financija osvanulo je tumačenje primjene članka 11.a stavka 5. Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) kojim se, kako kažu, ‘povlađuje bankama u njihovu jednostranom i samovoljnom određivanju parametara za promjenu kamata u postojećim kreditima bez ugovorenih fiksnih marži i promjenjivih parametara‘.

- Svojim tumačenjem Ministarstvo financija dalo je zeleno svjetlo bankama u njihovim nezakonitim radnjama, i to odobravanjem samovoljnog određivanja fiksne marže na temelju zatečenih kamata koje su nezakonito povećavane tijekom nekoliko godina. Na taj način banke određuju fiksne marže koje su veće nego što je bila ukupna početna kamata – navodi se u priopćenju.

U Udruzi Franak tvrde kako se zbrajanjem fiksne marže i vrijednosti promjenjivog parametra na početku otplate kredita mora dobiti početna kamata, a ako to nije moguće, onda je fiksna marža nezakonita – jer je neprimjenjiva u trenutku ugovaranja kredita.

- Nevjerojatno je da Ministarstvo financija nakon nekoliko mjeseci borbe za vladavinu prava odjednom zagovara pravnu nesigurnost dužnika s kojima su banke nezakonito ugovorile kamate te omogućuje bankama da u budućnosti ostvare nove ekstra profite na temelju potpuno nepredvidivih kretanja promjenjivih parametara koji su u ovome trenutku na povijesnom minimumu – tvrde u udruzi, te ocjenjuju kako takav potez Ministarstva smatraju izdajom vladavine prava i izdajom građana Republike Hrvatske s kojima su banke ugovorile nezakonite kamate.

Smatraju i kako je ‘žalosna je činjenica da je izvršna vlast na kraju ipak pokazala strah od financijskih institucija koje očigledno državu imaju čime ucjenjivati, zbog čega Ministarstvo financija spornim tumačenjem dovodi u sukob odredbe ZPK-a s odredbama Zakona o obveznim odnosima te omogućuje bankama da samovoljno odnosno nezakonito definiraju fiksnu maržu u promjenjivim kamatama‘.

Udruga Franak najavila je nastavak pravne borbe i zagovaranje uvođenja vladavine prava radi zaštite korisnika financijskih usluga.

Više detalja o tumačenju Ministarstva financija možete pronaći OVDJE

16. travanj 2024 15:54