Tehnopolis
StoryEditor

Mobilno plaćanje, a ne veliki zaslon, natjerat će vas da zavolite iPhone 6

02. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Mobilno plaćanje ideja je koja zvuči bolje u teoriji, nego u praksi. Barem za sada.

PayPal, Square i Google Wallet toj su problematici posvetili mnogo vremena i truda, ali jako je malo ljudi zaista zamijenilo novčanike smartphoneima, što je originalna ideja iza mobilnog plaćanja – budući da se većina financijskih transakcija obavlja mobilnim putem, naš novčanik i smartphone trebali bi biti jedinstven proizvod.

Appleov sustav mobilnog plaćanja, koji je patentiran prije godinu dana pod imenom ‘iWallet‘, pruža uvid u to kako bi korisnici mogli kontrolirati vlastite račune i transakcije putem smartphonea, ali i plaćati putem tih istih uređaja, zahvaljujući NFC tehnologiji (near-field communication; komunikacija iz blizine).

Google Wallet također koristi NFC tehnologiju, ali barkod i QR kod su i dalje popularniji među mobilnim platišama.

U usporedbi s drugim uslugama, Appleova platforma za mobilno plaćanje, sigurnost koje je osigurana skeniranjem prsta, mogla bi biti pun pogodak. Korisnici iPhonea imali bi uvid u stanje na računu, poruke od banke ili bi čak mogli zakazati plaćanja direktno sa svojeg smartphonea. Apple već raspolaže velikom količinom financijskih podataka kroz iTunes, ali pružajući korisnicima kontrolu nad vlastitim financijama putem jednostavne aplikacije, kompanija će raspolagati informacijama o njihovim potrošačkim navikama.

Appleovo rješenje mora biti fantastično, budući da je kompanija uvjerila sve veće tvrtke koje se bave kreditnim karticama da rade zajedno na toj usluzi.

Osim toga, službeno nenajavljen proizvod koji spada u kategoriju nosive tehnologije, pametni sat, također bi trebao odigrati veliku ulogu, budući da će biti usko povezan s iPhoneom. Možda će vlasnici ‘iWatcha‘ moći svoje iPhonove ostaviti u džepovima i plaćati putem pametnog sata.

Ako 9. rujna bude dan kada će Apple naznačiti završetak dominacije kartičnog svijeta kakvog poznajemo, onda zaista možemo govoriti o novoj eri plaćanja.

02. svibanj 2024 17:24