Tehnopolis
StoryEditor

Može li Tim Cook dokazati da Apple ima viziju i bez Stevea Jobsa?

02. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

9. rujna bit će velik dan za Apple. Predstavit će, u najmanju ruku, novi iPhone. Bitnije od toga, mogli bismo vidjeti prvi proizvod takozvane ere Tima Cooka, Appleov pametni sat.

Već je ranije bilo govora o tome kako ‘iWatch‘ stiže ove jeseni (a i o tome da se vjerojatno neće zvati iWatch). Mnogi su tehnološki mediji citirali raznorazne izvore, anonimne ili ne, koji su govorili u prilog činjenici da je Appleov pametni sat spreman za proboj na tržište te da će biti predstavljen 9. rujna.

Pametni sat potencijalno je prvi novi Appleov proizvod koji je tvrtka razvila od smrti Stevea Jobsa. Taj bi proizvod, iako je i dalje obavijen velom tajne i njegovo postojanje nije službeno potvrđeno, mogao biti odgovor na pitanje je li Cook vizionar dostojan pozicije Jobsova nasljednika ili nije te je li Apple pod Cookovim vodstvom sposoban proizvoditi nove revolucionarne proizvode kao što su iPod, iPhone ili iPad.

Ako Appleov pametni sat ugleda svjetlo dana i postigne uspjeh među korisnicima, Cooka ćemo zasigurno gledati drugačiji očima – kao lidera koji je naslijedio Jobsovu sklonost predviđanja ili čak diktiranja preferencija korisnika. Ako, pak, Appleov pametni sat ne postigne uspjeh ili postigne umjeren uspjeh, na Cooka će se gledati kao na talentiranog CEO-a kojemu nedostaje Jobsova vizija.

Pitanje je može li ‘iWatch‘ zadovoljiti očekivanja koja rastu kako se približava 9. rujna. Jedan od anonimnih izvora izjavio je kako je Appleov pametni sat zaista prekrasan, ali ne posjeduje opcije koje posjeduju Samsungovi i Motorolini pametni satovi. Međutim, možda je i sam dizajn dovoljan da izazove pomamu među kupcima.

Prave podatke imat ćemo za nekoliko tjedana ili mjeseci, kada se smiri sva ta strka oko Appleovih novih proizvoda i kad krene prodaja. Nakon božićnih praznika znat ćemo je li Cook povukao pravi potez.

Stanje u Appleu

Najmanje jedan izvor blizak kompaniji kaže kako je u Appleu trenutno mnogo više razmirica nego za vrijeme Jobsa. Ne postoji jedinstven dogovor oko dizajna i marketinga. Apple, tvrdi jedan izvor, nalikuje feudalnoj državi u kojoj mnogobrojni ‘lideri‘ pobjeđuju u debatama riječima ‘ovo bi Steve želio‘.

Ako pametni sat ne postigne uspjeh, vjera u vodstvo Tima Cooka bit će narušena, a upravni odbor će postavljati brojna pitanja. Netko od ‘feudalnih vođa‘ bi mogao postati novi CEO.

O sudbini Tima Cooka presudit će komad stakla i brušenog metala.

02. svibanj 2024 01:55