Tehnopolis
StoryEditor

Mozgu treba trening

27. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Treniranje ‘sivih stanica’ jedan je od četiri ključa za očuvanje zdravlja mozga, kaže akademkinja Vida Demarin, redovita profesorica neurologije u trajnom zvanju i redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, medicinska ravnateljica zagrebačke Poliklinike Aviva.

Koja su ostala tri ključa te zašto predlaže ples, akademkinja Demarin objašnjava u novom broju Tehnopolisa, Liderova mjesečnog magazina o inovacijama, tehnologiji i znanosti.

Taj magazin za novo doba koji je na tržištu uz Lider od 28. lipnja (27. lipnja u Zagrebu) bavi se najprodornijim tehnologijama današnjice pa i onima etički dvojbenima. Među njima su i istraživanja prenatalne genetike koja otvaraju posve nove, ali i pomalo zastrašujuće mogućnosti. Strahovi se bude i zato što nanoračunala ulaze u svaku poru života. Računala se smanjuju, a poveća pamet.

Bude se i novi proroci - podatkovni znanstvenici - odnosno matematički i statistički majstori koji ne moraju strahovati da će u skorijoj budućnosti završiti na burzi za nezaposlene. Tepaju im da su ‘data gurui’, ‘apostoli algoritama’ i nove ‘rock-zvijezde’ jer ‘razvaljuju’ velike podatke. Tehnopolis zato objašnjava koje im je magično poslanje i tko su trenutačno planetarno najpopularniji ‘proroci’.

Magnetska je i privlačnost privremenih društvenih mreža koje obećavaju autodestrukciju sadržaja koji se na njima razmijene, kao što su Snapchat, Gryphn, Burn Note i Wickr. Facebook i Twitter mogu sad samo promatrati kojim smjerom napreduje konkurencija koja jamči samouništenje. Među hit-uređajima svakako treba izdvojiti i novu generaciju HD televizije – format ultra HD-a, poznati i kao Quad Full HD (QFHD) ili 4K. Takav se sadržaj prenosi, naravno, i satelitski. Energično se Tehnopolis posvetio i ‘nula energetskim standardima‘, a i stvaranju europskoga Supergrida.

Uzbudljivih ideja za mentalni trening, ali i onaj trivijalni, fizički, u prvom ljetnom Tehnopolisu ima napretek. Uzbudljivo zvuči, primjerice, i ona relativno jednostavno ostvariva ideja o sportskoj šetnji po dnu mora, pa i ona malo teže ostvariva o ubrzanju do ‘stotke‘ za nešto više od dvije sekunde s pomoću najbržih automobila na svijetu. A dok se svi klanjaju Bugattiju, neki među nama dive se i sirenama. Novi broj Tehnopolisa zato, među ostalim, pripovijeda kako sirene žive u dokumentarcima.

06. svibanj 2024 03:09