Tehnopolis
StoryEditor

Nabrijana šestica

19. Rujan 2015.
Piše:
Branimir Kovač

Nakon što je Apple prošlog tjedna napokon predstavio novi iPhone 6S i 6S Plus, pokazalo se da je većina nagađanja i neslužbenih vijesti proteklih tjedana i mjeseci bila točna. Apple ponovno ima najnapredniji pametni telefon na svijetu

Oba nova modela iPhonea izvana potpuno nalikuju na prethodne, ali to je već uobičajeno kod ‘S‘ serija. Novosti se ionako kriju ispod haube. A ima ih mnogo.

Za početak, možda je najveća uvođenje 3D touch tehnologije koja je u stanju osjetiti jačinu pritiska po ekranu te u skladu s time nuditi razne dodatne opcije u sučelju operacijskog sustava iOS. Prema prvim demonstracijama, ovo je itekako upotrebljiva inovacija koja iPhone još jednom odvaja od svih ostalih pametnih telefona na tržištu. Oba modela pogoni novi Appleov procesor A9 koji je 70 posto brži od prethodne generacije, a čak 90 posto kad su u pitanje grafičke performanse.

Iako se Apple nije time posebno hvalio, udvostručena je i radna memorija koja sada iznosi 2GB. Znatno su poboljšane i fotoperfomanse. Glavna kamera nadograđena je na 12 megapiksela te je sada omogućeno i snimanje 4K videozapisa, dok je rezolucija prednje selfie kamere podignuta na 5 megapiksela. Novost su i LivePhotos, pokretne fotografije od nekoliko sekundi, koje se mogu postaviti i kao glavna slika na desktopu. Cijene su iste kao i za prethodnu generaciju Appleovih telefona.

02. svibanj 2024 09:56