Tehnopolis
StoryEditor

Najvažnije odlike jučer predstavljenih iPhonea 6 i Apple Watcha

10. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Veliki iPhone, mobilno plaćanje i pametni sat – Apple je napokon ispunio svoja tri najdugovječnija obećanja.

Uz 4,7 inčni iPhone 6 dolazi i model 6 Plus koji ima čak 5,5 inčni ekran. Oba modela dolaze sa NFC tehnologijom i Apple Pay sustavom. Osim toga, Google je, s novim rasponom prilagodljivih dizajna i potpuno novim sučeljem, spreman na okršaj s Google Android Wearom.

Apple doista nadoknađuje gradivo – prihvatio je odlike koje su Google i drugi najavili mjesecima ili godinama prije. Međutim, tako je kompanija uspjela i sa proizvodima kao što su iPad – usavršili su tehnologiju i onda ‘pokosili‘ konkurenciju.

iPhone 6 i 6 Plus – potpuno novi dizajn

Apple je tijekom godina varirao što se tiče dizajna, od zaobljene pozadine originalnog iPhonea do ravnog dizajna modela 5S. Jučer su prvi put predstavljene dvije različite veličine iPhonea iste generacije.

Prednji, stakleni zaslon novog modela iPhonea stapa se sa zakrivljenim metalnim stranama, tanji je od prethodnika i predstavlja veliki skok kad je riječ o veličini. Dizajnom čak priziva neke prvotne odlike Appleovog dizajna – linije su mekše, a sam uređaj je manje četvrtast.

Kamera lagano izviruje iz stražnjeg kućišta, a zaslon bi trebao biti izdržljiviji, s većom rezolucijom. Životni vijek baterije manje verzije novog modela zanemarivo je duži, svega deset sati razgovora više i sat dulje za pretraživanje interneta, ali 6 Plus dolazi sa znatno većim poboljšanjima – baterija traje gotovo dvostruko dulje od baterije posljednjeg modela, iPhonea 5S.

Phone 6 Plus

Apple je modelom 6 Plus ušao na tržište phableta. Plus ima 5,5 inčni Retina HD zaslon koji podržava rezoluciju od 1920 x 1080 piksela. Sa 7,1 milimetrom, tanji je od modela 5S. Tipkovnica nudi nekoliko novih opcija, uključujući posebne tipke za cut, copy i paste.

Plus ima još jednu novu odliku – ako dvaput ‘tapnete‘ home tipku, gornji dio ekrana se spusti i tako možete dosegnuti elemente s vrha ekrana bez da rastežete palac.

Sve to predvođeno je 64-bitnim A8 čipom, koji je 13 posto manji, ali značajno bolji od svog prethodnika, pogotovo ako pričamo o igrama.

The iPhone 6

U usporedbi s iPhone 5S, veličine 4 inča, iPhone 6 je ipak velik. Novi zaslon ima 1334 x 750 piksela i, iako nema safirski zaslon, kako se šuškalo, navodno ima iznimno izdržljiv ‘ionski ojačan‘ zaslon. Jako je tanak - 6.9mm u odnosu na prethodnih 7.6mm – s blagim izbočenjem kamere. Zabilježen je i mali napredak vezano uz trajanje baterije te brža izvedba vođena novim A8 procesorom i novim značajkama Appleovog operativnog sustava iOS 8.

A8 čip i kamera

Novi A8 čip, tvrdi Apple, ima 50 posto učinkovitije performanse te 25 posto bržu mogućnost procesiranja. Uz to je 13 posto manji. iPhone 6 i iPhone 6 Plus sada mogu računati ne samo udaljenost, već i nadmorsku visinu, zahvaljujući ugrađenom barometru koji mjeri pritisak zraka.

Oba modela i dalje imaju istu kameru od osam megapiksela, ali senzori su unaprijeđeni. Predstavljeni modeli imaju iSight ugrađene senzore te te TrueTone  Flash bljeskalicu. Uvedena su i brojna softverska poboljšanja, kao što je brži autofokus i naprednije smanjenje šuma.

Cijene i boja

Cijena iPhonea 6 kreće od 199 dolara za 16 GB memorije te raste do 399 dolara za 128 GB memorije. Cijena modela 6 plus kreće od 299 dolara za 16 GB i raste do 499 dolara za 128 GB. Oba su dostupna u ‘svemirsko sivoj‘, bijeloj i zlatnoj boji. Novi Appleovi modeli mogu se naručivati od petka, a dostava će započeti 19. rujna.

iOS 8

Apple nije pretjerano trošio riječi na odlike nove verzije svog operativnog sustava, ali su najavili da će besplatna nadogradnja biti moguća od 17. rujna, dva dana prije početka dostave novih modela kupcima.

ApplePay

Apple već dugo vremena pokušava pronaći zamjensko rješenje za novčanik. Pokušaji su uglavnom doživljavali neuspjeh, a Apple je dugo zazirao od NFC (Near Field Communication) tehnologije. To se sve promijenilo. Novi modeli iPhonea dolaze sa ugrađenom NFC antenom. TouchID čitač otisaka prstiju trebao bi pružiti dodatnu sigurnost. Apple također tvrdi da su podaci korisnika potpuno sigurni, budući da trgovci neće moći vidjeti broj vaše kartice, Apple neće znati što ste kupili, a sve operacije, ukoliko izgubite uređaj, možete zaustaviti uslugom Find My iPhone.

Appleovi partneri zasad su American Express, Visa, MasterCard, šest velikih banaka uključujući Chase i Bank of America te 22 tisuće prodajnih mjesta, uključujući Bloomingdale’s, Walgreens, Whole Foods, Disney, Staples i McDonalds.

Apple Watch

Apple je svoj pametni sat pozicionirao kao modni dodatak, sredstvo komunikacije, alat koji pomaže pri vježbanju te sredstvo plaćanja. Dolazi u jako puno različitih modela, u dvije veličine i šest različitih, zamjenjivih remena od različitih materijala – plastike, kože, nehrđajućeg čelika. Sve verzije imaju isti oblik, zaokruženi kvadrat. Linija uključuje i ‘ Apple Watch Edition‘ od 18-karatnog zlata.

Touchscreen prepoznaje razliku između ‘tapa‘ i dužeg pritiska, što onda mijenja menije.

Dakle, možete komunicirati direktno sa zgloba, pratiti zdravlje (dnevne aktivnosti poput broja koraka koje napravite u danu ili otkucaje srca), a sat je sinkroniziran s vašim iPhoneom. U tome je kvaka – ne funkcionira sam za sebe – treba vam iPhone da bi Apple Watch funkcionirao. O trajanju baterije se, međutim, ne zna apsolutno ništa.

Mehanizam za navijanje na Apple Watchu jest element upravljanja, odnosno ‘home‘ tipka te sredstvo za zumiranje, skrolanje i slično. Zove se ‘digitalna kruna‘ (Digital Crown).

Apple Watch dozvoljava vam da ga koristite za pozive i poruke. Osim toga, sadrži i fitness aplikaciju, koja, kao što je gore navedeno, prati vaše dnevne aktivnosti, a postoji i aplikacija za vježbanje koja vam omogućava da postavite specifične ciljeve vježbanja.

Apple Watch će biti u prodaju od sljedeće godine, a najniža cijena iznosit će 349 dolara. Tim Cook tvrdi da je vrijedno čekanja.

18. travanj 2024 17:24