Tehnopolis
StoryEditor

Nema nade za Amazonov Fire Phone

30. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

35 tisuća. To je maksimalan broj dosad prodanih primjeraka Amazonovog smartphonea imena Fire Phone.

Tu je procjenu za The Guardian iznio Charles Arthur, koristeći podatke Chitika mreže oglašivača i podataka o korisnicima smartphonea Comscorea. Ova nam brojka daje uvid u to koliko su korisnici zaista zainteresirani za Amazonov smartphone, a, ako su brojke iole bliske realnom stanju, to su užasne vijesti za Amazon.

S cijenom koja spada na gornji dio ljestvice, ekskluzivnošću prodaje za tvrtku AT&T i nedostatkom neke posebne odlike koja bi definirala smartphone (3D sučelje je više-manje trik), Fire Phone od početka ima problema s prodajom.

Ultimativni problem FirePhona jest što više ‘služi‘ Amazonu nego krajnjim korisnicima.

Primjerice, zanimljiva opcija Firefly omogućava kameri smartphonea da prepozna neki artikl i naruči ga preko Amazona, što je direktan pokušaj povećanja prodaje. Visoka cijena služi tome da se stvori privid da Amazon konkurira Appleu i Samsungu, umjesto da na tržištu ponudi vrijedan uređaj realnije cijene. Na koncu, Fire Phone nije ponudio niti jedan dobar razlog zbog kojeg bismo trebali odabrati taj uređaj, a ne iPhone ili neki od Android uređaja.

Sada, dva mjeseca nakon što je najavljen i mjesec dana nakon što se počeo prodavati u SAD-u, čini se kako ne postoji način da Fire Phone postigne uspjeh. Čak i ako cijena drastično padne, druge tvrtke, kao što je Motorola, su već usmjerena na niskobudžetne uređaje koji ne blokiraju sve Googleove aplikacije, kao što to čini Fire Phone.

Amazonov Fire Phone trenutno djeluje kao pokušaj, a ne proizvod. Amazon želi pokazati prisutnost na tržištu pametnih telefona, ali to pokušava dokazati kojekakvim trikovima umjesto da korisnicima ponudi kvalitetan i inovativan uređaj.

Nema baš puno toga što Amazon može učiniti kako bi pogurao Fire Phone, ali nadajmo se da im je to lekcija za ubuduće. Ono što je sigurno jest da će pokušaja još biti – tržište smartphonea je previše vrijedno i previše važno za Amazon da bi samo tako odustali. Njihova posljednja akvizicija, Twitch, koja je Amazon koštala gotovo milijardu dolara, govori u prilog činjenici da se Amazon ne boji velikih ulaganja.

23. travanj 2024 16:29