Tehno
StoryEditor

Nema više masovnih forvarduša: Što smo prosljeđivali, prosljeđivali smo

12. Travanj 2020.

Servis za razmjenu kojekakvog sadržaja WhatsApp početkom tjedna objavio je kako će ograničiti prosljeđivanje poruka zbog sve veće zabrinutosti da se njime mnogi služe za širenje dezinformacija o pandemiji koronavirusa.

Tako se od utorka, objavljeno je na WhatsAppovu blogu, poruke identificirane kao highly forwarded umjesto peterim osobama mogu proslijediti samo jednoj.

Taj servis u Facebookovu vlasništvu počeo je ograničavati prosljeđivanje poruka još u srpnju 2018., nakon što se otkrilo kako su slučajevi masovnog linča u Indiji povezani sa širenjem poruka u grupama na toj platformi. Do tada se poruka WhatsAppom mogla proslijediti na do 256 kontakata.

Kako bi pokušao spriječiti raspirivanje mržnje preko svoje mreže, na poruku je dodao oznaku – dvije strelice – da bi otkrio poruke koje se često prosljeđuju. Nije uspio spriječiti širenje mržnje i huškanje, ali smanjio je aktivnost prosljeđivanja.

Lani je tako bilo 25 posto manje forwarda nego godinu prije. Sada je pak morao reagirati novim mjerama jer se opet pokazalo da je WhatsApp plodno tlo za širenje laži, tračeva, teorija zavjera, a i vijesti o prokušanim lijekovima protiv bolesti COVID-19 koji, na žalost, još ne postoje.

26. travanj 2024 03:25