Tehnopolis
StoryEditor

Nemojte se navikavati na aplikacije – njihovi su dani odbrojani

26. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Prije nekoliko godina svi su pokretali startupe za kreiranje aplikacija za desktope. Sada ste u zaostatku ako niste prije svega napravili mobilnu aplikaciju. Službena stranica danas je na drugom mjestu.

Appleov bloger i partner u Google Ventures, MG Siegler, vjeruje da je prva aplikacija koju otvorite ujutro ekvivalentna homepageu na tražilici. Ipak, aplikacije zasigurno neće biti tu zauvijek. Pogotovo ne u trenutnoj, glomaznoj četvrtastoj formi. Nema dovoljno prostora da sve stranice na webu, a trenutno ih je više od 500 milijuna aktivnih, dobiju svoju aplikaciju dostupnu za skidanje.

Mobilne aplikacije su trenutno popularne jer su tražilice na mobitelima užasne i loše prikazuju sadržaj. Ako aplikacije prežive, transformirat će se u nešto nalik bookmarku, pri čemu će korisnici imati nekoliko favorita na početnom zaslonu, a ostalom sadržaju će se pristupati na neki drugi način.

- Nema dileme oko tvrdnje da će se ono što danas poznajemo – ekrani ispunjeni aplikacijama – dramatično izmijeniti. Ideja ekrana punog aplikacija, od kojih je svaka samostalna i svaka se mora zasebno otvoriti, sve manje ima smisla. – tvrdi bivši zaposlenik Googlea i Facebooka i trenutni zaposlenik Intercoma, Paul Adams.

U Intercomu smatraju da će aplikacije i dalje postojati, ali će funkcionirati kao sustav notifikacija. Osim toga, notifikacije sve više usavršavaju interaktivnost pa već sad možete odgovarati na poruke bez otvaranja aplikacije.

Kako bi jednostavnije aplikacije mogle ispuniti sve potrebe koje ispunjavaju trenutne aplikacije? Adam smatra da će se pretvoriti u sadržajne kartice, koje će korisnicima pružati više informacija i podrazumijevati brojne akcije kroz pop-up prozore. Odnosno, Adam smatra da će korisnici u budućnosti moći rezervirati stolove u restoranima, slati mailove i objavljivati na Facebooku bez otključavanja smartphonea. Te će se sadržajne kartice moći personalizirati te će biti iznimno važne jednom kada se ekrani smanje. Primjerice, na veličinu sata.

20. travanj 2024 01:05