Tehnopolis
StoryEditor

Net.hr varao na klikovima, Gemius ga isključuje iz svojih istraživanja

05. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Tvrtka Gemius poslala je priopćenje svojim poslovnim partnerima o prekidu suradnje s net.hr-om lažiranja podatka o posjećenosti svoje web stranice.

Gemius do.o.o. je naime marketinški projekt mjerenja posjećenosti web siteova koji izdaje mjesečno izvješće o broju jedinstvenih posjeta hrvatskih portala. Od veljače ove godine Net.hr drži prvo mjesto prema broju posjećenosti, slijede ga portali 24 sata i Index.hr.

No, Gemiusovo priopćenje baca nove svjetlo na ove podatke. Naime, u 6. mjesecu uočili su ‘radnje koje su protivne pravilu’.

- Obzirom na naše Ugovorne obveze prema Klijentima kao i obaveze da bez odlaganja otklonimo smetnje u istraživačkom procesu koje onemogućavaju ili otežavaju prikupljanje podataka prema ESOMAR kodeksima, rezultati za net.hr neće biti prikazan u 6. mjesecu –stoji u priopćenju te se navodi kako postoje indicije kako je ova praksa trajala i duže.

Konkretno, u net.hr-ovim ‘news boxovima’ koji su prikazivani kod trećih strana (partnerskih portala net.hr unutar i izvan gemiusAudience istraživanja) uočene su promijenjene gemiusTraffic skripte koje omogućuju da se ponekad posjetitelji pribrajaju net.hr umjesto portalu na kojem se trenutno faktički nalaze. Na taj način se dio prometa trećih strana brojao pod net.hr čime je net.hr povećavao svoje statistike prikazane u Gemius Audience rezultatima.

- Obaviještavamo Vas da Gemius d.o.o. prekida poslovnu suradnju s Adriatic Media d.o.o. do daljnjega uz poštivanje ugovornog otkaznog roka od 30 dana. Net.hr neće biti prikazan niti u rezultatima za 7. mjesec i nakon toga, u periodu od minimalno narednih 6. mjeseci. Nakon ovih događanja, vjerujemo da je isključivanje net.hr iz gemiusAudience istraživanja u periodu od narednih 6 mjeseci neophodan korak kako bi zaštitilili integritet i transparentnost gemiusAudience istraživanja, zadržali ugled i status prihvaćenog standarda za online audit - mjerenje posjećenosti i socio-demografije Internet izdavača i omogućili daljnji razvoj internetskog oglašavanja u Hrvatskoj – zaključak je priopćenja

28. travanj 2024 11:10