Tehnopolis
StoryEditor

Netflixov početak u Francuskoj – sto tisuća pretplatnika i novo partnerstvo

03. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Kulturni i politički vođe Francuske možda su zabrinuti zbog dolaska Netflixa, ali izgleda da korisnici nisu.

Takva je situacija dovela do novog partnerstva. Orange, najveća francuska telekomunikacijska kompanija, izjavila je kako će od studenog Netflix biti dostupan na njihovim STB (set-top box) prijemnicima.

Orangeov CEO, Stephane Richard, izjavio je: - Pregovori su bili teški, ali zaključili smo ih. –

Međutim, ranije ove godine objasnio je kako Orange ne želi biti Netflixov ‘trojanski konj‘.

Telekomunikacijske kompanije i francuske vlasti bile su zabrinute zbog Netflixove odluke o smještanju sjedišta u Amsterdam, gdje je moguće izbjeći pravila o postotku sadržaja na francuskom jeziku, kao i o nekim poreznim odredbama, što je Francuskoj iznimno bitno.

Netflix je 15. rujna najavio partnerstvo s manjom kompanijom Bouyges Telecom. Što se, dakle, promijenilo? Richard se nije izjasnio. Francuske telekomunikacijske i internet kompanije su iznimno kompetitivne pa je moguće da se Orange prepao potencijalne konkurencije.

Treba u obzir uzeti i činjenicu da su Richardove izjave izašle nakon informacije da je Netflix u  svega dva tjedna sakupio 100 tisuća pretplatnika u Francuskoj. To na prvu ne zvuči kao neka velika brojka, ali vodeća internet video kompanija u Francuskoj, Canal Play, ima 500 tisuća pretplatnika, a prisutna je već tri godine.

U obzir treba uzeti još jednu stvar – Netflix je u Francuskoj prvi mjesec besplatan, tako da će prava brojka pretplatnika biti poznata tek sredinom listopada.

Francuska je samo dio planirane Netflixove ekspanzije na Europu, koja uključuje i Njemačku, Belgiju, Austriju, Švicarsku i Luxemburg.

19. travanj 2024 23:44