Tehnopolis
StoryEditor

Njemački SAP naljutio korisnike u Hrvatskoj

19. Siječanj 2014.

Famozni obrazac JOPPD posvadio je njemačkog softverskog diva SAP i njegove korisnike u Hrvatskoj.

Obrazac kojim se podnose podaci o svim ostvarenim primicima prema pojedinome poreznom obvezniku vrijedi za sve isplate od 1. siječnja ove godine pa je plaća za lanjski prosinac bila prvo slanje tog obrasca u Poreznu upravu. Za korisnike SAP-ova modula za obračun plaća to je značilo mnogo stresa i nervoze.

Zakonske podloge za primjenu obrasca JOPPD-a bilo je još početkom 2013., no Porezna uprava odgodila je primjenu s 1. srpnja 2013. na 1. siječnja 2014. SAP je rješenje isporučio potkraj prosinca 2013., ali ono još nije potpuno funkcionalno.- Nemamo informaciju kad će rješenje biti gotovo. SAP stalno šalje isporuke s ispravkama uočenih pogrešaka za JOPPD, tzv. note, jer dosadašnje nisu otklonile sve pogreške. Svaki put kad SAP isporuči novu notu, korisnik mora testirati cijelo rješenje - kažu u udruzi SAP-ovih korisnika (HrUSKo), na čijem je čelu Sandra Mikuš, IT direktorica u TDR-u.

Porezni prekršaj  Unatoč tome što rješenje nije potpuno, tvrtke korisnice SAP-a mogu obračunati i isplatiti plaću, ali u roku od 24 sata od isplate moraju poslati obrazac JOPPD-a u Poreznu upravu, inače čine porezni prekršaj. Porezna uprava zasad dopušta prihvat neispravnog obrasca JOPPD-a uza svakodnevno ponavljanje postupka dok obrazac ne bude potpuno ispravan, no krajnji je rok za slanje ispravaka do obračuna plaće za sljedeći mjesec. Budući da SAP stalno ispravlja pogreške, korisnici vjeruju da bi se tog roka sve trebalo riješiti, no zamjeraju mu kasno reagiranje, što je nekim tvrtkama izazvalo velike probleme. - Korisnici koji imaju operativne teškoće u primjeni obrasca JOPPD-a imaju našu stalnu lokalnu i regionalnu podršku. Prilagodit će se na vrijeme, poštovat će se zakonska regulativa. Plaće za siječanj svim će se zaposlenicima isplatiti pravodobno - kažu u SAP-u.Inače, SAP u Hrvatskoj ima više od 200 korisnika svojih rješenja i proizvoda, među kojima su i najveće tvrtke u Hrvatskoj; modulom obračuna plaća koristi se 50-ak korisnika. U državnoj upravi taj modul rabi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.U sklopu održavanja SAP je obvezan svoja rješenja prilagođavati svim zakonskim promjenama. Lokalizirani moduli razvijaju se i programiraju izvan Hrvatske, što korisnici smatraju ključnim problemom jer je nepoznavanje lokalnog okružja i zakonske regulative regionalnoga razvojnog tima, kažu, uzrok dosadašnjih nepravodobnih i netočnih rješenja.

Jedna je osoba premalo Veliki je problem bio i s uvođenjem fiskalizacije, koja još nije potpuno završena i iziskuje dodatne troškove za korisnike.- Odnos SAP-a prema nama korisnicima nije dovoljno partnerski. Uzevši u obzir iznos koji plaćamo SAP-u za održavanje sustava, smatramo da jedna osoba u timu u Hrvatskoj zadužena za pripremu zakonskih rješenja nije dovoljna za kvalitetno obavljanje posla. Problem je u krutim SAP-ovim pravilima u provedbi zakonskih rješenja i tretiranju lokalnog tržišta. Tvrtka je s dosadašnjim pristupom rješavanju problema pokazala neučinkovitost i nepravodobnost - kažu nezadovoljni korisnici.U SAP-u pak kažu kako hrvatski lokalni tim u suradnji s mrežom partnera te regionalnom razvojnom podrškom čini sve kako korisnicima u zadanim zakonskim okvirima omogućio poštovanje zakonskih propisa. - U slučaju obrasca JOPPD-a testno i prilagodbeno razdoblje nije bilo dovoljno za pokrivanje i rješavanje specifičnih tehnički strukturiranih pogrešaka unaprijed. Velika Britanija i Norveška potpunu su prilagodbu, testiranje i primjenu realizirale u roku od tri godine od dana objave - kažu u SAP-u.

20. travanj 2024 18:14