Tehnopolis
StoryEditor

Nobelovac Jack Szostak otkriva kako je počela evolucija

25. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Tko želi doznati kolike su mu telomere, strukture na krajevima kromosoma i tako naslutiti kojom brzinom stari, ili karikirano rečeno, koliko će dugo živjeti, može, primjerice, otići u Institut Ruđer Bošković i riješiti se nedoumice.

No tko zna bi li se upravo ti krajnji dijelovi kromosoma smatrali najpouzdanijim pokazateljem brzine starenja da prije tridesetak godina biologinja Liz Blackburn, molekularna biologinja Carol Greider te genetičar Jack W. Szostak nisu utvrdili mehanizam na koji se način održava DNA na telomerama. Za svoje otkriće troje je znanstvenika 2009. godine dobilo Nobelovu nagradu. Posljednjih desetljeća neumorni profesor genetike Jack Szostak usredotočio se na istraživanja o korijenima života na Zemlji i na izgradnju umjetnih staničnih organizama. Pokušava doznati kako je nastao život, kako je počela evolucija. Koliko je daleko odmaknuo otkriva u razgovoru koji je dao Tehnopolisu, Liderovu mjesečniku o inovacijama, znanosti i tehnologiji.

Uz slavnog nobelovca, novi je Tehnopolis ugostio i Richarda M. Marshalla, Gartnerova specijalista za mobilne aplikacije koji objašnjava što donosi sveprisutni trend mobilnosti i eksplozivni rast mobilnih aplikacija. Ljubiša Mitof Višurski, generalni direktor AbbVieja za jadransku regiju i Hrvatsku, najavljuje pak kako je izlječenje, a ne liječenje, put kojim bi mogli krenuti oboljeli od hepatitisa C zahvaljujući biofarmaceutskim inovacijama.

Novi broj Tehnopolisa bavi se, među ostalim, i nanozalogajima, modernim licem akupunkture, a i ljubavnim ljepilom za napuknutu vjernost. Znanstveno je, naime, dokazano: oksitocin pomaže muškarcima da ostanu vjerni svojim partnericama. I može se kupiti - u spreju, tekućini i tabletama.

Razgolićuje i kradljivce identiteta, prijetvorne vrste biljki i životinja koji preuzimaju tuđa svojstva. Ni redatelj Woody Allen, tvorac filmskog Leonarda Zeliga, ne bi izmislio bolje. Tehnopolis vodi i na dno ocena, u takozvanu plastisferu, u kojoj se rađa nov svijet. Zastrašujuć je koliko je zastrašujuć uzrok zbog kojeg nastaje. ‘Roditelji’ su mu svi koji onečišćuju prirodu.

Štovatelje napretka mogla bi razveseliti priča o tijelu kao daljinskom upravljaču, stvaranju sretnih i pametnih alter ega u kiberprostoru, pa i ‘open source’-namještaju, odnosno besplatnom preuzimanju dizajnerskih nacrta s interneta.

Željnima novca i investicijskih uspjeha, kao i svima koje nije strah propasti i ponovno se uzdizati, namijenjena je reportaža iz Litve. Predstavljamo kako je trenutačna predsjedateljica Europske unije povukla novac iz EU-fondova. Isto vrijedi i za priču o magnetima za ulaganja, inovacijskim parkovima. Šteta što nije tako jednostavno oponašati običaje i mentalitet Silicijske doline.

Možda nije sigurno kada će se u hrvatskim inkubatorima roditi velike zvijezde, ali jasno je da je oku velikog Googlea teško pobjeći. Tehnopolis koji je na tržištu uz Lider od 26. srpnja (25. u Zagrebu) objašnjava kako Google Street View želi snimiti baš svaki kutak Zemlje. I treba mu naša pomoć pa zato svoje kamere posuđuje i običnim ‘pješacima’.

06. svibanj 2024 11:14