Tehnopolis
StoryEditor

Nokia ipak nije mrtva: Vraća na tržište novim tabletom i softverom

18. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Posrnuli finski tehnološki div Nokia vraća se u utrku proizvodnje vrhunskih gadgeta samo sedam mjeseci nakon prodaje svoga sektora za proizvodnju tehnoloških naprava Microsoftu za 7.2 milijarde dolara. Tako je javnosti predstavljen softver za Android uređaje Z launcher, te tablet Nokia N1

- Oni koji misle da je došao kraj Nokie strašno griješe. Ono što mi volimo su novi počeci, a Nokia je uvijek bila znak za vrhunsku tehnologiju i dizajn. Tako je i sada - izjavio je šef proizvodnje Nokie Sebastian Nyström na Slush festivalu održanom u Finskoj.  

Ova vijest je izazvala šok budući da je ranije ove godine Microsoft kupio odjel Nokie za proizvodnju tehnoloških naprava, no ova objava je proizašla iz onog djela tvrke koja nije pod vlasništvom Microsofta. Također, Nokia je potpisala ugovor da barem do 2016 neće proizvoditi nikakve pametne telefone. Naravno, ovdje se ne radi o telefonu, no jasno je kako ova finska tvrtka namjerava i u budućnosti ostati relevantna. 

Nokia Z je launcher koji se već može naći na Google Playu, a trebao bi upotrebu telefona učiniti lakšom, te mu pomoći u organizaciji.  Bazira se na upisivanju početnih slova aplikacija, operacija ili kontakta nakon čega korisnik dobija odabranu listu, te  bira akciju koju želi. Ovaj pametni launcher trebao bi proučavati navike korisnika, te prema tome organizirati njegov dan.

Nokia N1 tablet ima ekran veličine 7.9 inča, zaobljenih je kutova , rezolucija mu je 2048x1536 točaka, a kamera ima 8 megapiksela. Teško je oteti se dojmu da dizajn i tehnološka svojstva neodoljivo podsjećaju na Appleove proizvode.

Budući da se ova tvrtka više ne bavi samom proizvodnjom licencu je predala kineskom Foxconnu, koji će biti zadužen za  proizvodnju, prodaju, tehničku pomoć korisnicima, te za davanje garancija.

Cijena N1 tableta biti će 248 dolara, a prodaja će krenuti u veljači sljedeće godine najprije u Kini, a zatim i u nekim europskim zemljama.

01. svibanj 2024 17:38