Tehno
StoryEditor

NOVI ISKONOVI POSLOVNI PROSTORI - Novi ured kao mjesto susreta kolega

30. Listopad 2020.
foto Koridor 27
Iako je prostorno isplaniran prije početka epidemije COVID-19, novi Iskonov ured zamišljen kao mjesto susreta kolega pokazao se (i) kao dobar odgovor na trenutačne okolnosti

U podlozi rješenja nastalog potkraj prošle godine leži desk sharing koncept, s obzirom na to da se Iskonovci proteklih nekoliko godina aktivno koriste mogućnosti rada od kuće. Zato je većinski, centralni prostor njihova novog ureda u novoj zagrebačkoj poslovnoj zoni isplaniran ponajprije kao prostrana kolaborativna zona za susrete projektnih timova, sastanke i oluje ideja uživo. Radne jedinice za kolege koji žele provesti dan u uredu smještene su u tihe zone, uz izvore prirodne svjetlosti i zraka.

Prostrane zone kolaboracije

Dodatni prostor za razne vrste zajedničkog povremenog rada osiguran je ponajprije uklanjanjem klasičnih menadžerskih, voditeljskih i odjelnih ureda, s obzirom na to da u Iskonu prevladava ozračje u čijem su centru osoba i njezin doprinos, a ne titula i njezine manifestacije, pojasnio je arhitekt prostora Teo Budanko iz ABWD studija. U centru Iskona je tako čak 17 otvorenih i zatvorenih zona suradnje, koje mogu komotno primiti od dva do čak 20 zaposlenika.

Mir i sigurnost za koncentraciju

Osiguranje neometanog rada za zaposlenike koji najbolje funkcioniraju u uredu postignutno je na druge načine, putem human open space koncepta u kojem su raznim oblogama i teksturama osigurane tzv. tihe zone koncentracije. Tu su smješteni radni otoci s akustičnim panelima za dvije do maksimalno četiri osobe. Pri uređenju tih zona u Iskonu su se posebno posvetili osjećaju osobne ugode, sigurnosti i privatnosti, čijeg se manjka pribojava svaki zaposlenik koji stiže u otvoreniji radni prostor. Veća međusobna udaljenost, pregradni namještaj s pločama za pisanje te zaslonima, obloženi paneli i zelenilo ondje su pomogli kreirati mikrozone u kojima se svatko može potpuno koncentrirati na zadatke koje samostalno odrađuje.

Hibridna uredska budućnost

Dok su na poslovnim društvenim mrežama u tijeku rasprave treba li nam uopće ured ili je home office budućnost poslovnih organizacija, u Iskonu već sada primjećuju da prilagodba poslovnog prostora na kakvu su se odlučili daje punu podršku hibridnim modelima rada, tj. i onima koji žele trajno ili pak samo povremeno, po potrebi koristiti se uredskim prostorom. Dugoročno, ovako isplaniran novi Iskon u Radničkoj cesti spreman je na sve oblike i modele suradnje kolega, koji se uz opisane zone posebno vesele budućim susretima u zajedničkom boravku i blagovaonici s obzirom na internu tradiciju zajedničkog objedovanja.

– Model rada koji našim zaposlenicima najviše odgovara (u epidemiološki sigurnom vremenu) kombinacija je rada od kuće s radom iz ureda u nekom prosječnom omjeru 3:2 dana u tjednu. U novom prostoru zato najviše cijenimo njegovu 'kameleonsku' sposobnost – zaposlenika lako podržavamo u svim fazama i potrebama koje ima tijekom uredskoga radnog dana – opisuje Iva Vukšić, voditeljica odnosa s javnošću i internih komunikacija te jedna od koordinatorica Iskonova selidbenog tima, i zaključuje:
–​ Desk sharing koncept dugoročno nam također stoji na raspolaganju, ali ga trenutačno nemamo potrebu aktivirati.

19. travanj 2024 12:21