Tehno
StoryEditor

Novi prvi hotel, pardon, hometel, s nula emisija

24. Listopad 2021.
room o2

Prvi net zero carbon hotel na svijetu, odnosno hotel koji će biti potpuno klimatski neutralan, u prosincu u londonskom Chiswicku otvara, kažu, kompanija room2. Zapravo, otvara hometel, što je i kovanica koju su osmislili u brendu room2 opisujući prostor za život, rad i zabavu koji kombinira apartmane i stanove s hotelskim sobama, ali boravak u njima mora biti potpuno održiv, bez ikakva ispuštanja ugljika.

U hometel će se prijavljivati bez papira, a novo zdanje grijat će se i hladiti vodu s pomoću geotermalnih crpki. Energija potrebna za druge namjene također će se crpiti iz obnovljivih izvora. Na zgradi je i zeleni krov iznad plavoga – gornji sloj služi za povećanje biološke raznolikosti, a donji za skladištenje do 50.000 litara kišnice. Pratit će se i podaci o upotrebi energije i vode, kvaliteti zraka, a hotel će u partnerstvu sa sveučilištima testirati nove tehnologije za smanjenje emisije ugljika. Britanci nisu jedini koji se hvale svojim održivim turizmom i prvim hotelskim kompleksima s nula emisija.

Slični se roje kao vinske mušice u podrumima. Takvoj se najezdi ne treba čuditi jer je i istraživanje Booking.coma pokazalo da 81 posto putnika kani ove godine boraviti u održivom smještaju, što je 62 posto više nego prije pet godina.

19. travanj 2024 22:43