Tehnopolis
StoryEditor

Oculus Rift - Skupa virtualna stvarnost

16. Siječanj 2016.
Piše:
Branimir Kovač

‘Headset‘ za virtualnu stvarnost Oculus Rift razvija se već godinama, no zahvaljujući razvojnim inačicama za developere stječe se dojam da je riječ o već dobro poznatoj tehnologiji. Uskoro napokon stiže i u masovnu prodaju, a upravo je objavljena i cijena

Iako su prijašnje inačice Developer Kita stajale 350 dolara, a najavljivalo se da bi uređaj mogao biti i jeftiniji od toga, konačna cijena od 599 dolara mnoge je iznenadila. Stoga se ne treba čuditi da se na internetu ovih dana pojavio niz negativnih komentara. No to nije nimalo smetalo da se cijela prva serija razgrabi u pretprodaji.

Osnivač Oculusa Palmer Luckey krivnju za lošu procjenu cijene preuzeo je na sebe te objasnio kako je glavni razlog visoka kvaliteta komponenti koje će se naći u finalnom proizvodu. Uz to, ustvrdio je da unatoč pozamašnoj cijeni ne očekuje zaradu, barem ne na početku prodaje ovoga željno očekivanog uređaja. Za navedenu cijenu kupci će osim Rifta dobiti i daljinski Oculus Rift, Xbox One gamepad, sve potrebne kabele te igre Eve: Valkyriei Lucky‘s Tale.

Na tržištu će se pojaviti 28. ožujka ove godine, a kontroler Oculus Touch odgođen je za nekoliko mjeseci te će se prodavati posebno. U cijeloj priči najbolje su prošli rani korisnici koji su Oculus Rift prije nekoliko godina podržali na Kickstarteru. Iako su tada dobili ranu inačicu Developer Kita, objavljeno je da će sada dobiti i finalni uređaj jer su otpočetka vjerovali u ovaj proizvod.

01. svibanj 2024 21:22