Tehnopolis
StoryEditor

Od Facebooka traže 10.000 dolara po korisniku zbog navodnog praćenja privatnih poruka

03. Siječanj 2014.

Društvena mreža Facebook suočena je s tužbom skupine tužitelja zbog navodnog praćenja privatnih poruka korisnika radi davanja podataka oglašivačima i trgovcima, stoji u tužbi koja je podignuta na saveznom sudu u Kaliforniji, pišu danas britanski mediji.

U tužbi se tvrdi da kada korisnici dijele link za neku drugu internetsku stranicu putem privatnih poruka, Facebook to skenira kako bi profilirao internetske aktivnosti pošiljatelja. Navodi se također da Facebook sustavno presreće poruke kako bi spremao korisničke podatke i profitirao od dijeljenja tih podataka sa kompanijama koje skupljaju podatke, oglašivačima i trgovcima.

Facebook je priopćio da su te optužbe ‘neutemeljene‘. "Snažno ćemo se braniti ", objavila je ta najveća svjetska društvena internetska stranica.

Tužbom se zahtijeva odšteta od 10.000 dolara za svakog korisnika. U tužbi, koja je podnijeta ranije ovog tjedna, citirana su nezavisna istraživanja koja su, kako se tvrdi, otkrila da Facebook provjerava sadržaj privatnih poruka svojih korisnika "u svrhe koje nisu povezane s olakšavanje prijenosa poruka".

"Predstavljajući korisnicima da je sadržaj Facebook poruka ‘privatan‘ predstavalja posebno isplativu priliku za Facebook ", navodi se u tužbi. Ističe se da je to tako "jer korisnici koji vjeruju da komuniciraju na usluzi koja je oslobođena nadzora vjerojatno otkrivaju činjenice o sebi koje inače ne bi otkrili kada bi znali da se sadžaj prati. Dakle, Facebook se pozicionirao da dobije dijelove korisničkih profila koji su vjerojatno nedostupni drugim skupljačima podataka".

20. travanj 2024 11:03