24. ožujak 2014.

Održan 14. CISEx Friday

lider.media
lider.media

Četrnaesti CISEx Friday organiziran je u osječkom Old Bridge Pubu u suorganizaciji udruga Hrvatski nezavisni izvoznici softvera (CISEx) i Osijek Software City (OSC).

Teme na Fridayju uključivale su predstavljanje aktivnosti CISEx-a vezane za industrijsku strategiju i Poduzetnički impuls te predstavljanje tema zanimljivih za članove poput ISO certifikacije. OSC i lokalne članice Udruge Inchoo, Escape i Mono su također predstavile svoje aktivnoti i projekte, a također je bilo riječi i o sigurnosti osnovnoškolaca na Internetu i financiranju u početnoj fazi razvoja softverskih rješenja. Nakon programa je, kao i obično, druženje potrajalo do kasno u noć.

Brojne su aktivnosti kojima Osijek Software City animira osječku IT zajednicu. Pri kraju je druga sezona Software Startup Academije, koju OSC organizira u suradnji s Microsoftom Hrvatska, a koja za cilj ima educirati polaznike te formirati i mentorirati startup projekte. U tijeku su informativna predavanja za srednjoškolce, održano je prvo u nizu druženja pod nazivom “OSC predstavlja…”, odnosno događanje na kojemu se predstavljaju tvrtke i startupi te savjetuju i informiraju zainteresirani o razvoju poslovnog pothvata, financiranju, preprekama u poslovanju i putu do uspjeha. U suradnji s CISEx-om održan je ovaj CISEx Friday, a već za sljedeći mjesec priprema se 3. OSC hackathon, događanje za developere i IT entuzijaste koji u zadanom vremenu timski razvijaju nove softverske projekte. U pripremi su i razna tehnička predavanja osječkih IT firmi za sve zainteresirane, postoji suradnja s lokalnom upravom i akademskom zajednicom, a ostvareno je partnerstvo i s konferencijama koje nam slijede krajem travnja i u svibnju - OMGcommerce i The Geek Gathering.

U proteklom periodu i CISEx je bio vrlo aktivan. Međunarodne aktivnosti udruge su uključivale zajednički nastup šest članica Udruge na konferenciji Outsource 2 Europe u Švedskoj, predstavljanje Udruge na božićnom domjenku hrvatskih zastupnika u EU parlamentu u Briselu, te nastup na Young Professionals okruglom stolu u okviru Hrvatsko-njemačkog poslovnog foruma u Berlinu. U Hrvatskoj je Udruga zajedno sa svojim članicama također aktivno sudjelovala ili još sudjeluje u brojnim projektima. Krajem godine smo bili uključeni u u humanitarnu akciju prikupljana računala za osnovne škole „Budi moj komp“. U inicijativi Europske komisije koja se provodi i u Hrvatskoj, pod nazivom „eSkills for New Jobs“, CISEx se kao partner inicijative uključio u projekt serijom besplatnih predavanja u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci na temu novih mogućnosti i IT poduzetništva. CISEx se uključio i u javnu raspravu o Strategiji industrijskog razvoja RH do 2020. godine. Također, Udruga će ove godine biti i prijatelj Microsoft Windays konferencije, te će sudjelovati u sadržaju konferencije kroz predavanja članica i okrugle stolove. CISEx će i ove godine biti medijski pokrovitelj Weboo+ konferencija i sponzor Shift konferencije.

Za članice Udruge su dogovorene razne pogodnosti od strane sponzora i prijatelja Udruge, poput održavanja European Enterpreneur Network profila od strane Ureda za Transfer Tehnologije Sveučilišta u Splitu, besplatnih kotizacija za konferencije, popusta na edukacije, razne stručne usluge i stručnu literaturu. Ovaj tjedan je potpisan Ugovor s Podatkovnim Centrom Križ po kojem će članice Udruge uz simboličnu naknadu moći koristiti infrastrukturu u oblaku u novom Datacross centru u Jastrebarskom.

Članice Udruge su također vrlo aktivne u svojim sredinama te u organizaciji CISEx Fridayja, pa je tako sljedeći CISEX Friday planiran za 9.5.2014. u Splitu, u organiciji Studa Locastic i uz suradnju drugih članica Udruge u Dalmaciji.